Nya investmentbolagets plan: ”Vara del av utvecklingen”

Genom att fortsätta att hitta rätt i en för många svårnavigerad life science-bransch vill hyllade läkemedelsmiljardären Bengt Julander skapa aktieägarvärde för fler personer än sig själv i sitt Linc. ”Det har varit ett otroligt stort intresse”, säger Lincs vd Karl Tobieson.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2021

I flera decennier har Bengt Julander gjort sig både ett namn och blivit miljardär genom att göra lyckade investeringar i life science-bolag. Den 28 maj sattes hans investmentbolag Linc på börsen. Intresset för noteringen var, minst sagt, skyhögt.

– Det var betydligt större än vad vi hade räknat med. Vi känner oss så klart väldigt hedrade, säger Lincs vd Karl Tobieson, som framhåller att 40 000 tecknare i emissionen var långt mer än de räknat med vilket ledde fram till att alla som deltog fick en tilldelning om 30 aktier var, för att ge alla något, i stället för att en lottning skulle genomföras.

Vad tror du att det beror på?

– Området som vi jobbar inom, medtech och läkemedel, uppfattas av många som svåranalyserat och inte helt lätt att begripa. Många känner att de vill ha en exponering mot sektorn, men vet kanske inte riktigt exakt hur den ska se ut. Det är många institutioner och även utländska investerare som nu anförtror sig till Linc och låter oss göra urvalet. Det är en stor ära för oss.

Bengt Julander har byggt upp portföljen under en lång tid och alltid haft ett perspektiv som sträcker sig över längre tid, enligt Karl Tobieson. Lincs största börsnoterade innehav går att hitta i Sedana Medical, Calliditas, Medcap och Stille. Det finns ett fokus på diversifiering inom såväl det noterade- som det onoterade benet i portföljen.

– Vi vill alltid kunna vara med när intressanta möjligheter dyker upp, noterade eller onoterade. Men cirka 80 procent av de möjligheter som kommer till oss under ett år är inom den onoterade sektorn. Därför är det rimligt att vi kommer att göra fler investeringar i onoterade bolag framöver.

Karl Tobieson kom i kontakt med Bengt Julander som medinvestare i Medcap runt 2007. Det slutade med att duon tog ett fastare grepp om bolaget, där Tobieson blev vd och Julander ordförande. Karlstadssonen är tydlig med att han uppskattar att arbeta vidare med samma rollfördelning även i Linc.

– Det är ett privilegium. Bengt är väldigt rutinerad och smart och har ett enormt nätverk inom den här branschen. Han tittar ständigt framåt och ser möjligheter. Han fokuserar på att utveckla bolag som ska bli fantastiska över tid och fastnar inte i detaljer.

SE ÄVEN: Starta optimalt – köp investmentbolag

Kan variera

Karl Tobieson betonar att det är möjligt för Linc att göra många typer av investeringar. Naturligtvis kan satsningarna se helt olika ut beroende på om det handlar om en noterad eller en onoterad investering och vilken fas av läkemedelsutvecklingen som bolaget ifråga befinner sig i.

– Något som vi däremot alltid försöker att fokusera på är att hitta rätt typ av team för den fas som bolaget är i. Personerna bakom en produkt betyder väldigt mycket och de får gärna ha tidigare erfarenheter som entreprenörer. Vi vill undvika att gå på de värsta minorna som kan ske inom utveckling i tidig klinisk fas varför vi typiskt satsar på kända molekyler i nya indikationer eller kända targets. I medicinteknik vill vi se att bolaget påbörjat kommersialisering och har riktiga kunder som validerat produkten eller erbjudandet. Sedan ser vi till att säkerställa att bolagen har möjlighet att utvecklas i rätt riktning. De ska kunna få tillgång till rätt kompetens, som vi kan hitta i våra nätverk, och till god finansiering.

Kort efter noteringen, i mitten av juli, handlas Lincs aktie till en rätt kraftig substanspremie. Ett tecken på att marknaden gillar det bolaget gör, men även att förväntningarna är mycket höga.

– För oss går det ut på att vara med och skapa riktigt bra bolag över tid. Sedan kommer det perioder när vår bransch är både hetare och svalare, men vi kommer alltid att ha fokus på långsiktiga faktorer. Jag tror mycket på den nordiska läkemedels- och medicinteknikindustrin framöver. Den framtida utvecklingen vill vi vara en del av, säger Karl Tobieson.

MISSA INTE: Så fungerar ett investmentbolag

FAKTA

Lincs portfölj

Noterade innehav:

AdderaCare.
Arcoma.
Calliditas Therapeutics.
Fluoguide.
Index Pharmaceuticals.
Medcap.
Medivir.
Oncozenge.
Ossdesign
Initiator
Sedana Medical.
Stille.

Onoterade innehav:
Animal Probiotics.
Cinclus Pharma.
Epicyt Pharma.
Gesynta Pharma.
nWise.
Part Production Sweden.
Sciety.
Sixera Pharma.
Swevet.
Synartro. 

Fotnot: Informationen hämtades den 20 juli 2021.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem