Nio varningssignaler – då ska du undvika aktien

Vilka röda flaggor är det viktigt att se upp med före ett investeringsbeslut? Tre experter delar med sig av sina bästa tips för att hjälpa dig att inte gå i aktiefällan.

Att göra aktieanalyser är både roligt, utvecklande, lärorikt och inspirerande. Det finns stora möjligheter att lyckas väldigt väl och över tid tjäna mycket pengar på sitt analyserande.  

Men samtidigt som det gäller att ha ögonen öppna och se potential och uppsida är det också ett måste att tydligt identifiera faktorer som skulle kunna ställa till det för bolaget du är intresserad av att köpa aktier i.  

Genom att noga kika efter aspekter som skulle kunna skapa en rejäl nedsida i aktien breddar du ditt underlag och skapar förutsättningar för att undvika att hamna ordentligt snett.  

Stock Magazine låter tre kunniga bedömare bjuda på lika många varningsflaggor vardera som får dem att tveka ordentligt och, troligtvis, avstå en investering.  

LÄS OCKSÅ: Ljusa moln på mörk börshimmel

Henrik Johansson, vd för Unga Aktiesparare 

  • Lågt ägande hos insynspersoner.  

  • Bolagets vd pratar mer om aktien än om bolaget. 

  • Samhällstrender som missgynnar bolaget.  

Tova Larsson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare 

  • Flera nyemissioner i rad utan tecken på en förbättring.  

  • En marginal som bara minskar och minskar. 

  • Ledning och styrelse där har alla en nästintill identisk erfarenhet.  

Robert Andersson, analytiker på Aktiespararna och tidigare utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare. 

  • Bolag som alltid levererar förluster. Vill se vinster i bolagen. 

  • Skuldsättning som är rimlig. Den ska inte vara för stor. Nettoskulden i relation till Ebitda (kassaflöde som bolaget generar varje år) ska inte vara över 3. Det indikerar att det tar tre år för bolagen att amortera bort sina skulder och då ska man vara extra försiktig.  

  • Antal aktier i bolaget. En frekvent ökning indikerar att bolaget gör många nyemissioner medan ett minskande antal är ett tecken på att vinsten per aktie ökar.  

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem