Nativeannons: Risken med det trygga sparandet

2 000 miljarder kronor. Ungefär så mycket ligger på våra sparkonton med mycket låg ränta eller ingen ränta alls. “En inflation på 2 procent äter upp 44 miljarder av svenskarnas sparpengar varje år, säger Ulf Ahrner”, grundare och förvaltningschef för fondroboten Fundler.

Hela denna artikel är en annons som ursprungligen publicerades i Stock Magazine nummer 1 2021

Vi sparar allt mer, och dagens unga är bättre på att spara än äldre generationer. Många väljer att ha sparandet på ett bankkonto, eftersom pengarna anses vara trygga där, det också finns en upplevd osäkerhet kring att få pengarna att växa på annat sätt.

– Att ett sparkonto är riskfritt tämmer inte, eftersom du faktiskt utsätter dina pengar för en värdeminskning, säger Ulf Ahrner som efter många år som aktiehandlare på Handelsbanken startade fondroboten Fundler 2015.

Prognoserna spår en fortsatt inflation på 1,5–2 procent. Samtidigt är räntan vi får på ett bankkonto liten, eller hos de flesta banker obefintlig. Det betyder att dina pengar kommer att vara mindre värda när det är dags att använda dem.

Att sätta pengar i arbete – en investering för livet

Det är inte fel att ha en del av sitt sparande på ett sparkonto. Det är bra att ha en buffert som man enkelt kommer åt, menar Ulf Ahrner.

– Men pengarna du sparar på längre sikt bör du investera så att ditt sparande får bästa möjliga förutsättning att växa över tid.

I dag finns det bra och enkla verktyg för att komma igång, men det finns framförallt tre viktiga faktorer att vara uppmärksam på för att ge sparpengarna bäst möjlighet att växa.

Hitta en oberoende aktör

Traditionellt har sparare tagit råd från en bank, nätbank eller ett pensionsbolag som samtidigt vill sälja sina egna sparprodukter. Bland tusen rådgivare möter du lika många kompetensnivåer och slumpen avgör vem du hamnar hos. Välj en aktör som sätter dina intressen framför sina egna genom att vara oberoende och därmed inte tar emot några provisioner. I längden har det betydelse för avkastningen på dina pengar. En Sifoundersökning på uppdrag av Fundler, visar att närmare hälften av svenskarna, 44 procent, anser att det viktigaste vid valet av rådgivare för sitt sparande är just att denne inte behåller provisioner.

Betala lägsta möjliga avgift

Genom att betala så lite som möjligt i avgifter, påverkar du över tid din avkatsning avsevärt. Varje procentenhet av avgiften som i stället kan investeras och växa till din fördel, kan för ett längre buffertsparande eller pensionssparande innebära många tiotusentals kronor i avkastning.

Få bästa möjliga riskspridning

Det mest relevanta för dig som sparare är att titta på avkastning i förhållande till risknivå. Det innebär att man jämför olika fonder eller portföljer i samma riskklass, säger Ulf Ahrner.

– Den jämförelsen blir högintressant för alla sparare. Du vill förstås ha högsta möjliga avkastning utifrån den risknivå som du valt och känner dig bekväm med.

Genom att sprida riskerna minskar sannolikheten att drabbas av värdeminskningar. Enklast sprider du risken genom att spara kontinuerligt och långsiktigt. För en majoritet är det omöjligt att försöka pricka in börsens toppar och dalar. Nyckeln är icstället att använda en investeringsform med en väl anpassad risk till ditt sparmål.

Det var hela grundidén när Fundler, som i dag är en av de största fondrobotarna, etablerade sig på svenska marknaden. I dag har Fundler drygt 55 000 användare och över fyra års förvaltningshistorik.

”Sparande till låg avgift och utan provisioner”

Fördelen med fondrobotar är enkelheten. Du kommer snabbt igång och kan följa utvecklingen digitalt, antingen på hemsidan eller i appen. Fundler erbjuder åtta olika fondportföljer som är optimerade av företagets förvaltarteam. Förvaltarna väljer ut de bäst lämpade av marknadens 36 000 fonder för de portföljer de ska jobba i. Eftersom en stor del av jobbet sköts digitalt, kan vi hålla avgifterna låga – det ger mer avkastning till våra kunder.

Tack vare avancerad teknik kan vi fullt ut använda digitaliseringens fördelar. Bland annat känner roboten av marknadens svängningar och föreslår omfördelning i portföljen när marknaden svänger. I dag sker detta dessutom på individuell nivå – en avancerad teknik som vi är helt ensamma om. Det innebär att ditt konto ombalanseras exakt när tillfället är som allra mest gynnsamt för just din portfölj. Det kan en robot göra långt mycket bättre än en människa.

Med drygt fyra års förvaltningshistorik kan vi konstatera att en låg avgift, rådgivning utan provisioner och välanpassad riskspridning ger resultat.

– Vi ser en mycket fin utveckling i våra portföljer och är stolta över den avkastning vi kunnat bidra med för våra kunder, avslutar Ulf Ahrner.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem