Något vi inte klarar oss utan

Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson skriver om gruvnäringens- och bas- och ädelmetallernas stora betydelse – både för samhället och för Stockholmsbörsen som sådan.

Denna ledarkrönika framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2022

Det är nog inte alltid så att vi tänker på dem. Bas- och ädelmetallerna. Men vår vardag vore sig inte lik om de inte fanns. 

Många av processerna i världen som formar produkterna och varorna vi ser runt omkring oss och använder oss av startar i gruvor. Sverige är den klart största producenten av järnmalm och även produktionen av just bas- och ädelmetaller håller högsta klass inom EU. 

Därför har vi i det här numret av Stock Magazine valt att fokusera på både gruvindustrin som sådan och de viktiga metallernas funktioner och kvaliteter. 

Områdena är stora och betydande även på Stockholmsbörsen. Vi får bland annat lära känna bolag av olika sort, både stora- som små, där vi både sätter saker i ett historiskt perspektiv och blickar framåt.

Den stora vikten av gruvnäringen och koppar, zink, bly, silver och andra metallers roll i ett samhälle som genomgår flera stora, snabba skiften ska inte underskattas det minsta. 

Men oavsett vad är det viktigt, även inom de här spännande segmentet, att sprida sina risker som investerare. Annars riskerar portföljutvecklingen att bli av det rostigare och det gråare slaget. 

Trevlig läsning!

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem