Molly visar vägen genom aktiedjungeln

24 år gammal arbetar Molly Guggenheimer som aktiestrateg på Danske Bank. Talangen stortrivs och lyfter fram att det inte bara finns en väg till en karriär inom finansbranschen. “Jag har egentligen aldrig haft någon tydlig plan”, säger hon.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2021

Molly Guggenheimer har en form av “spindeln i nätet”-roll på Danske Bank. Hon arbetar som aktiestrateg på bankens aktieanalysavdelning i Sverige.

– Vi har cirka 20 aktieanalytiker som är mycket insatta i enskilda bolag. För mig handlar det om att ha en mer övergripande vy. Som att vara uppdaterad på vilka sektorer som är mest intressanta att investera i, olika riskprofiler och vilka regioner som kan vara spännande för stunden. 

Finns det något tema som har varit lite extra inne under 2021?

– Det kan låta lite tjatigt, men värdeaktier ställda mot tillväxtaktier är ett exempel som fortsatt är väldigt aktuellt. 

Molly Guggenheimer är född 1996 och studerade vid Handelshögskolan i Stockholm. Den aktie- och ekonomiintresserade kan mycket väl ha sett henne som programledare i Dagens industris webb-tv-program “Börsmorgon” tidigare. 

– Jag jobbade på Di parallellt med pluggandet. Det blev som en form av dubbel utbildning för mig. Jag kunde knappt något om börsen och hade aldrig sysslat med journalistik, men jag fick lära mig båda delar på Di. 

Molly Guggenheimer understryker att hon alltid har varit väldigt kommunikativ och uppskattat att kommunicera budskap av olika slag. Det har hon stor fördel av på sitt nuvarande jobb, anser hon. 

– Visst, du måste ha en analytisk förmåga och kunna gneta på i excel i perioder, men det allra viktigaste för mig är att få fram bra sammanfattningar av ganska komplexa saker till våra kunder på ett konkret sätt som bra beslutsunderlag.

SE OCKSÅ: Brinner för att unga drömmar ska slå in

Perspektivet varierar

I sitt uppdrag på Danske Bank går det ut på att hitta intressanta investeringar sett över en horisont på tre–sex månader. Men Molly Guggenheimer tänker annorlunda när det kommer till sin egen portfölj. 

– Eftersom jag är så pass ung väljer jag att vara väldigt långsiktig i mitt sparande. Jag försöker att leta efter bolag som har möjlighet att lyckas över tid. Det blir en hel del tillväxtorienterat. 

I närtid kan mycket förändras. Molly Guggenheimer tror att debatten om värdeaktier eller tillväxtaktier är det bästa kommer att fortsätta hela 2021. Aktiestrategen räknar också med att bolag med hög omsättningstillväxt men som ännu inte är lönsamma utan gör rätt stora förluster på kvartalsbasis kan få det tufft i ett kortare perspektiv. 

– Det är inte ofta som det går att se en sådan rotation från tillväxt till värde som den vi såg i början av året. Sedan tror jag att en hel del aktier kan komma att ses som alldeles för högt värderade inom inte minst grön energi. 

Molly Guggenheimer är dock rätt övertygad om att börsen kommer att stå klart högre än vad den gör i dag om fem år. 

– Den kommer troligtvis att tuffa på uppåt. Men visst finns det en risk kopplad till stigande räntor och inflation. Många yngre investerare har vant sig med låga räntor, men det är inget facit på att det alltid kommer att vara så. I mitt utgångsscenario tror jag däremot inte att det här blir något större problem över tid och att både småbolag och bolag som är skickliga på och inriktade mot hållbarhet kommer att gå bra.

Vilka är dina bästa karriärsråd?

– Jag tror att det är bra att våga testa på och ta chanser som dyker upp. Arbetslivserfarenhet är viktigt. Jag har aldrig haft någon direkt plan och vet att det finns andra yrken än det jag har nu som också skulle passa mig, säger Molly Guggenheimer.

MISSA INTE: En chans att ta vara på

 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem