Möjligheterna du inte vill missa

Jakten på en hög avkastning är i ständigt fokus hos investerare på börsen. Men hur optimerar vi våra chanser till att lyckas? Hur gör proffsen? Med hjälp av börsens egna instrument, standardiserade optioner och terminer får vi tillgång till hela verktygslådan på börsen och skapar långt bättre förutsättningar för att minska risken och öka avkastningen i ett enda slag.

Hela denna artikel är en annons.

Att investera i aktier har ur ett historiskt perspektiv varit ett framgångsrikt alternativ för sparande. Men det har varit många toppar och dalar längs vägen och dagligen lever investerare med risken att stora delar av sparkapitalet försvinner i större nedgångar vilket skapat ett stort behov av kompletterande alternativ till aktiehandeln på börsen.

Kanske är du en av dem som funderar på vad som är rätt strategi på börsen den närmaste tiden men har en del tveksamheter som hindrar dig från att ta beslut? Då är du inte ensam. Många ställer ofta samma frågor.

Är börsen på toppen nu eller kommer den att gå upp ytterligare?

Hur ska man tolka riskerna på börsen den närmaste framtiden?

Hur skyddar jag min portfölj om börsen faller kraftigt?

När är det en bra tajming för att köpa eller sälja aktier?

Hur kan jag läsa av hur marknaden mår just nu? Är det ens möjligt?

Ja, det är det. Och mycket mer därtill.

Svårigheter med frågor som dessa leder dock ofta till att vi väljer att avstå en potentiellt god affär eller värre, att vi går huvudlöst in i positioner som går fel och därefter lamslår oss. Det leder ju i sin tur till ett säkert sätt att inte öka sin avkastning över tid i aktieportföljen.

Med hjälp av standardiserade optioner och terminer kan vi exempelvis skapa oss ett enkelt skydd för portföljen om nedgången kommer eller till och med tjäna på att börsen går ner. Vi kan även tjäna pengar på att börsen står stilla eller faktiskt även när börsen är stängd. Dessutom kan vi dagligen ta temperaturen på börsen och läsa av risken den närmaste tiden. Vi kan även tjäna pengar på en aktie vi inte ens äger och skapa en rabatt på priset vi betalar för aktierna. Med mycket mera.

Det här ger oss förstås en stor fördel gentemot många andra investerare och det bästa är att det inte är särskilt svårt att lära sig. 

Låt oss ta ett exempel:

Du är intresserad av att investera i Investor B som ett innehav till din portfölj. Investor står i 200 kronor och du vill köpa 100 aktier. 

Vi väljer då att sälja en säljoption på börsen med lösenpriset 195 kronor som vi anser är ett bra pris för Investor B. Det innebär att vi säljer rätten till någon annan att inom en viss tid sälja Investor till oss för 195 kr per aktie. Vi erhåller 4,50 kronor i premie för besväret per underliggande aktie. Varje optionskontrakt motsvarar hundra underliggande aktier vilket ger en total premie om 450 kronor in på kontot. 

När affären är klar bevakar vi utvecklingen i Investor. Om aktien hamnar under 195 kronor när optionskontraktet löper ut kommer köparen av säljoptionen att utnyttja sin rätt att sälja aktierna till dig för just 195 kronor eftersom det då är ett bättre pris än på börsen. Du har dock fått 4,50 kronor i premie att räkna in vilket innebär att du netto köper aktierna för 190,50 kronor. 

Kvarstår Investor vid 195 kronor eller handlas strax över kommer optionskontraktet att förfalla värdelöst och ingenting händer. Premien du fått behåller du oavsett. Du kan då repetera affären på nytt och erhålla en ny premie. 

Om Investor sedan fortsatt ligger stilla kring 195 kronor kan du med fördel åter repetera affären på nytt och samla mer premium. På detta sätt skapar vi en god avkastning i aktien tack vare att den inte rör på sig och skapar oss därmed en avkastning i en aktie vi inte ens äger ännu.

Om du under tiden är orolig för att börsen i stort ska falla kan du själv investera i en köpt säljoption med OMXS30-index som underliggande vara. Det kontraktet ökar i värde om nedgången kommer och kompenserar därmed eventuella värdeminskningar i din portfölj. Ett enkelt sätt att skydda sig i oroliga tider eller då det är extra viktigt att hålla värdet i portföljen intakt.

Det finns förstås långt många fler strategier för alla olika marknadslägen att ta del av, samtidigt som det är av stort mervärde att handla direkt mot den neutrala börsen Nasdaq som garanterar våra affärer. Kunskaper om handeln med optioner och terminer i aktiemarknaden är en sällsynt god investering och kompletterar dig som investerare fullt ut. 

Det finns kostnadsfria alternativ för utbildning och mer information att hämta på exempelvis Optionsbloggen.se eller lyssna på inspirationsavsnitt i Optionspodden där poddar finns. Simulera olika strategier på OptionsPlay.se eller ta del av en gratiskurs på www.optionskurs.nu. 

Lycka till! 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem