Missa inte att leva i nuet 

Det är ett måste att skapa ett rikt liv på flera sätt än att bara spara maniskt, skriver Olivia Karlsson, ordförande i Unga Aktiesparare Borås.

Denna krönika framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020

Du som läser Stock Magazine är antagligen väldigt mån om din ekonomi och har stenkoll på dina inkomster och utgifter. Du brinner för investeringar och du visualiserar fram drömbilder om din framtid. Du drömmer om dagen när du når den efterlängtade miljonen på ditt ISK och har en inre monolog med dig själv kring valet mellan ett hus vid havet eller om du ska slå till på en sekelskiftslägenhet mitt i stan. Vi får heller inte glömma sommarhuset i Portugal. Oavsett vilka stora eller små materiella mål du har är denna text till dig. Jag är övertygad att du är duktig på att spara – kanske till och med exemplarisk på det. 

Ibland kanske sparandet kan gå till överdrift eftersom du är otroligt målinriktad och för att du så gärna vill nå mållinjen. Kanske har du börjat tumma på din livskvalitet och avstår saker som känns ”onödiga” för att kunna höja sparkvoten några procent. Texten handlar inte om hur du blir en bättre sparare och investerare, för det är ju hela det här magasin fyllt till bredden av redan.  

I stället vill jag påminna dig om att livet är här och nu. Hur mycket är du egentligen beredd att tumma på din livskvalitet i dag, bara för att nå den första miljonen så snabbt som möjligt?  

LÄS OCKSÅ: Största börsrädslan: Missa framgångseffekten

För ett par år sedan bestämde jag mig för ett mål som ska stödja mig mot att bli den jag vill vara och hur jag vill ta mig an livet. Jag bestämde mig att jag ska bli bäst på att njuta. Vissa har ambitionen att bli världens bästa investerare eller innebandyspelare. Jag vill bli världsmästare i att njuta. Jag drivs av att skapa mig ett liv med så hög livskvalitet som möjligt samtidigt som jag skapar förutsättningar för att både bibehålla och utöka den i framtiden. Jag har bestämt mig för att anamma alla skeden i livet till fullo, oavsett om det är när jag är student, mitt i ekorrhjulet eller på ålderns höst.  

För det finns nämligen ingen prestige i att vara den som sparat ihop en miljon först om du bortprioriterat dina relationer under tiden. För vem ska du då fira med? Det finns ingen prestige i att tacka nej till middagar, resor eller andra evenemang. För vilka upplevelser ska du då fylla ditt liv med och tänka tillbaka på? Det finns ingen prestige i att vara den som dör med mest välfyllt konto för då har du antagligen tackat nej till mycket av livets härliga ting.  

Jag vet att det är enkelt att skjuta upp sin lycka och njutning. Jag har gjort det själv. Jag tror faktum är att majoriteten av oss gör det. Vi tänker att “När jag har xx pengar kommer jag vara lycklig” eller “När jag har köpt xx kommer allt kännas bra”. 

MISSA INTE: Tre viktiga lärdomar av mitt första börsras

Men det är inte sant. För genuin och överväldigande lycka kan bara komma inifrån. Relationer, upplevelser och minnen är det som skapar ett rikt liv. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem