Lycka leder till framgång – inte tvärtom

”Att låta välmående vara den hemliga ingrediensen till framgång kändes som en betydligt bättre utgångspunkt för mitt företagande än evigt kämpade”, skriver Linnea Molander.

Denna krönika framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

Jag startade företag för första gången för tio år sedan. Det var den första sommarlovsdagen efter mitt första år på högskolan, och jag visste med stor säkerhet att det inte passade mig att vara anställd, men hade ingen aning om hur man driver företag.

Så jag började läsa på, men fick ganska snabbt en dålig känsla i magen av de flesta businessböcker. Det var så mycket snack om att slita och kämpa, statistik som sa att många företag läggs ner inom några år, att särskilt kvinnor driver färre företag och tjänar mindre. Hela företagarkulturen kändes liksom bara hård och … deppig. 

Det här stod i särskilt skarp kontrast till min vardag på högskolan där jag läste lyckoforskning. Yes, it’s a thing. Jag ägnade tre år åt akademiska studier om vad som gör människor lyckliga och vad som händer med oss när vi mår bra. Och forskningen är tydlig: Det som händer när vi mår bra är att det går bra. Lycka är en väldigt effektiv väg till framgång, även om vi ofta matas med ett felaktigt budskap om att det är framgång som ska göra oss lyckliga.

LÄS OCKSÅ: Nytt nummer av Stock Magazine
 
Att låta välmående vara den hemliga ingrediensen till framgång kändes som en betydligt bättre utgångspunkt för mitt företagande än evigt kämpade, så jag skippade de deppiga businessböckernas råd om att gå upp klockan 05 på morgonen och jobba hårdare än alla andra för att kanske lyckas, och tillämpade i stället kunskapen om det som kallas positiv psykologi från min utbildning.
 
Det kan låta naivt att ha något så soft och flummigt som lycka som businesstrategi, men forskningen är inte flummig alls. Den visar tydligt att hjärnan fungerar på helt olika sätt när vi mår bra än och när vi är stressade, nedstämda och piskar oss själva. Ditt emotionella sinnestillstånd påverkar bokstavligen hur din hjärna tar in och bearbetar information. Studier visar till exempel att något så enkelt som att låta människor titta på ett roligt filmklipp gör dem betydligt mer kreativa i en påföljande brainstorming-övning. Positiva känslor påverkar även din förmåga till fokus, självkontroll och problemlösning. Det finns till och med studier som tydligt visar på samband mellan välbefinnande och livslängd!
 
Det handlar alltså inte bara om att vara glad för sakens skull (även om det förstås också är härligt), utan om att se ditt välmående som en kognitiv superkraft, som på konkreta sätt kan hjälpa dig nå framgång – samtidigt som du mår bra. Med tanke på de höga sjukskrivningstal vi ser på mängder av arbetsplatser skulle detta göra stor skillnad både för individer, företag och hela samhället. 

Jag har nu tio års erfarenhet av att tillämpa lyckoforskningen på mitt företagande, och i praktiken innebär det bland annat min högsta prioritet varje dag är att se till att jag mår bra (exempelvis genom meditation, träning och tacksamhetsövningar). Sådant som andra gör för att fira lyckade projekt, till exempel champagne, spa-dagar och lyxlunch med en vän, bokar jag in innan jag startar ett projekt, av samma anledning som jag tycker det är vettigare att tanka bilen innan du åker på roadtrip än efter. Pleasure is productive, helt enkelt, och hjälper dig att få idéer, hitta inspiration och hamna i flow.

Just flow-tillståndet är avgörande, det där sköna sinnestillståndet där det känns som att tid och rum upphör och du blir ett med uppgiften. Det gör dig så extremt effektiv att jag numera strävar efter att endast göra kreativt arbete (så som skrivande och skapande av digitala produkter) när jag har flow, och resten av tiden fokusera på att skapa förutsättningar för flow. Den här texten till exempel skrev jag på ungefär en timme, sittandes i sängen eftersom #businessinbed är en viktig och härlig del av mitt företagande.

SE ÄVEN: Missa inte att leva i nuet
 
Jämför vi flow, glädje och #businessinbed med de gamla businessböckernas hetsande om att kämpa och jobba hårdast av alla andra vet i alla fall jag vad jag föredrar. Och det fungerar väldigt bra, men det kräver mod att släppa den hetsiga normen och välja en annan väg. Jag hade en högskoleutbildning att luta mig mot men trots det såg jag hur många fick anstränga sig för inte himla med ögonen när jag i början stolt och glatt berättade om mitt sätt att driva företag.
 
Det är betydligt lättare nu, när jag faktiskt kan visa på resultat och etablerat mig som en av Sveriges främsta coacher inom mitt fält, skrivit en uppskattad bok, medverkat som expert i de flesta stora mediesammanhang och varit fullbokad med coachingklienter under flera år. Grunden till allt detta har varit att bejaka välmående, glädje och genuin, inre motivation.

Vill du lära dig mer om sambanden mellan lycka och framgång rekommenderar jag varmt Shawn Achors bok The happiness advantage. Längtar du efter mer flow är Steven Kotlers bok Stealing fire en guldgruva, och vill du ha inspiration till att skapa ett arbetsliv som är både välmående och framgångsrikt kan du följa mitt konto @happybusiness.se på Instagram.
 
Linnea Molander är psykologisk coach och glad grundare av Happy Dating och Happy Business.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem