Lönsam gemenskap: ”Guldkant”

Genom att samla jobbsugna pensionärer vill Veteranpoolen ge äldre människor chansen till en viktig samhörighet och skapa förutsättningar för flera olika typer av intjäning. “Det är jätteviktigt att våra konsulter känner sig sedda och bekräftade”, säger vd Mats Claesson.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2022

Veteranpoolen har klättrat över 200 procent på börsen sedan noteringen i januari 2018. Bolaget är listat på Spotlight och vill fortsätta skapa aktieägarvärde genom att göra en god insats för såväl den äldre generationen som samhället i stort. 

– Våra veteraner, som även går att beskriva som konsulter, utgörs av den del av befolkningen som är ålders/avtalspensionerade, men som ändå känner att de har mer att ge och vill jobba i någon form. Det handlar om att jobba deltid och att våra veteraner ska ha en väldig flexibilitet och känna en frihet men även glädje över att arbeta och tjäna en lön, säger vd Mats Claesson. 

Mats Claesson berättar att snittåldern på de cirka 8 000 veteraner som finns i arbetspoolen uppgår till 69 år. Veteranpoolens verksamhet är indelad i 51 distrikt som sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i syd. 

– Det är ett otroligt roligt bolag att leda. Vi är endast inriktade på de som vill jobba efter att ha gått i pension. Våra veteraner är pigga, spänstiga och motiverade. Många är en bra bit över 80 år och har en härlig livserfarenhet. 

Mats Claesson understryker att Veteranpoolen naturligtvis gör både kompetensinventeringar och intervjuer med sina anställda för att hitta rätt typ av upplägg och kvalitet som matchar med kundernas behov. 

– Men mycket handlar om att våra veteraner är drivna och vill jobba. De vill känna sig behövda och vara en del av den fina gemenskap som vi har skapat. Många av våra veteraner blir kompisar med varandra och hittar på saker tillsammans. Som pensionär är det lätt att kanske känna sig ensam när vardagen inte ser ut som tidigare och telefonen inte ringer längre och ens tjänster inte efterfrågas, säger han, och tillägger: 

– Lönen blir som en guldkant på tillvaron och går inte sällan till att finansiera en hobby så som en motorcykel eller ett torp på landet. Våra medarbetarundersökningar indikerar att känna sig behövd är en lika viktig faktor som lönen. 

LÄS ÄVEN: Glödande dofter som sätter spår: “Vi är där Tesla var”

Klarade sig bättre än väntat

När 2021 års nio första månader summerades noterade Veteranpoolen en omsättning på 282 miljoner kronor med ett rörelseresultat på strax under 32 miljoner kronor. 

Mats Claesson framhåller att bolaget har vuxit på ett tillfredsställande sätt, men hymlar heller inte om att pandemin har varit en utmaning att hantera. Veteranpoolen har blivit extra utsatt eftersom personer äldre än 70 år långa stunder avråtts från att ta med uppdrag i och med att hög ålder anses vara en större risk för att bli hårt drabbad av covid-19. 

– Klart att det har varit en tuff period. Men vi blev inte så hårt drabbade som vi trodde. Det blev ett väldigt uppsving på utomhusjobb som att beskära äppelträd, klippa buskar och bygga altaner. Däremot tappade vi så klart en hel del gemenskap och det blev en utmaning att rekrytera nya medarbetare. 

Hur känner du att ni är förberedda för den nya virusvåg som sveper genom samhället?

– Det är klart att det är lite dämpad stämning nu, men våra veteraner är mycket bra på att vaccinera sig och många har redan tagit sin tredje dos. 

Att personer generellt lever längre och kan ha en högre livskvalitet högre upp i åldern än för bara 20–30 år sedan är en trend som spelar Veteranpoolen i händerna, enligt Mars Claesson. 

– Visst, pensionsåldern höjs lite grann successivt, men jag tror inte att det kommer att påverka oss så mycket. Vi har många som är 80–85 och pigga, starka och motiverade i poolen. Vi är till för dem som vill och orkar jobba efter pension. Cirka 100 000 personer går i pension varje år och vår ambition är att attrahera ett par procent av dessa att ansluta sig till oss. 

Hur ser er plan för framgångar kommande år ut?

– Först och främst vill vi bygga ett jättestarkt, bra och fint företag. Vi har stor potential att nå ut till många fler pensionärer som kan bli veteraner hos oss. Om vi lyckas skapa tillväxt kommer det att leda till ökad vinst, säger Mats Claesson.

MISSA INTE: ”Svenska bolag är världsledande på hållbarhet”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter