Löftets nyckelroll på stjärnbolaget

Ibland blir saker inte riktigt som man har tänkt sig. Nu har Julia Holmsäter en viktig position på omtalade TIN Fonder. “Det var en slump att jag hamnade i branschen”, säger hon.

Julia Holmsäter studerade vid “Fastighets- och finanslinjen” på KTH och såg framför sig en karriär inom fastighetsbranschen efter att ha tagit examen. Så blev dock inte fallet.  

– Jag extrajobbade på en fondkommissionär medan jag pluggade och insåg att det fanns mycket roligt att göra och lära sig inom finans. I dag är det drygt sex år sedan jag blev klar med studierna och jag tycker fortfarande att det är väldigt kul och lärorikt, säger Julia Holmsäter.  

I slutet av 2020 har Julia Holmsäter nu en framträdande roll på TIN Fonder. 29-åringen har ansvar för marknad och försäljning på det relativt nystartade bolaget med förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt som ansikten utåt.  

– Jag arbetade tidigare på ett bolag som heter Atle, som går att se som (börsnoterade investmentbolaget) Bures fondsatsning. Atle investerar i fondbolag och hjälper dem att växa med hjälp av kapital och olika typer av kompetens. Atle kom in som delägare i TIN Fonder när bolaget grundades (i februari 2019) och jag hjälpte till från start med distribution och sälj. Det vill säga att se till att TIN Ny Teknik kom upp på så många plattformar som möjligt i början och att vara ute och prata om bolaget.  

TIN Fonders kraftiga tillväxt har lett fram till att Julia Holmsäter är anställd på heltid i fondbolaget sedan i februari.  

Fonden TIN Ny Teknik var först ut och följdes sedan upp av TIN World Tech som såg dagens ljus tidigare i somras. Båda fonderna är mycket populära bland inte minst yngre investerare. Julia Holmsäter ser flera förklaringar till varför starten har blivit så lyckad.  

– Jag tror att en del av vår framgång beror på att förvaltarna har varit bra på att prata om hur de tänker kring sin investeringsfilosofi, både när det går bra och när det går dåligt. Eftersom förvaltarna träffar så många bolag, förra året hade de över 500 bolagsmöten, känner de sektorerna som vi investerar i väldigt väl, säger hon, och fortsätter:  

– Intresset för fonderna är väldigt stort. Vi tycker så klart att det är kul. Som fondbolag är det svårt att se exakt hur många fondandelsägare man har, men vi uppskattar att vi har över 200 000 andelsägare just nu.  

Hur ser kulturen på fondbolaget ut? 

– Vi är ett relativt litet bolag sett till antalet medarbetare. I dag endast 5,5 personer, men vi växer snabbt. Det härliga med ett nystartat bolag är att alla måste hugga i där det behövs. På TIN Fonder får jag både stort ansvar och stor frihet.  Här finns inte minst superduktiga kollegor som jag lär mig jättemycket av.  

LÄS MER: 46 råd för fler kvinnliga chefer

Olika typer av mål 

Julia Holmsäter framhåller att TIN Fonder allra främst investerar i små- och medelstora tillväxtbolag och att strategin gör det extra viktigt att träffa bolagen för att kunna förstå deras produkter, pipeline och upplägg.  

– Mycket tid läggs därför på bolagsmöten. Både med företag vi redan har i portföljen och med nya möjliga investeringscase. Även om aktievärdering är viktigt ser vi att det inte är hela svaret i de sektorerna som vi investerar i. Det är exempelvis viktigt att se till att bolaget inte har en dålig ledning eller att upptäcka andra faktorer som kan hämma framtida innovationer.  

Julia Holmsäter understryker att hennes framtidsdrömmar består av att fortsätta att må bra, ha roligt och att utvecklas. Men hon har även en väldigt specifik ambition.  

– Jag har som mål att lära mig vindsurfa till nästa år. Får se om jag lyckas med det eller om det blir till 2022. 

Hon konstaterar att det är smart att börja spara och investera på löpande basis för att skapa bästa tänkbara möjligheter att få se sitt kapital växa över tid.  

MISSA INTE: Livs- och aktietips med Olivia Karlsson

Vad har du för karriärsråd? 

– Tänk på att du kommer att spendera större delen av ditt vakna liv på arbetsplatsen, så arbeta med något som du tror att du kommer att tycka är kul och där du kan utvecklas. Att jobba nära bra människor med talang och erfarenhet är kanske det allra viktigaste för att ha kul och att utvecklas, säger Julia Holmsäter.  

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem