Låt dig inte skrämmas av börsbjörnen

Stockholmsbörsens breda index har fallit in i en så kallad ”björnmarknad”. Genom att ta djupa andetag, zooma ut och fortsätta att vara långsiktig undviker du att bli bortjagad från aktiemarknaden av det obehagliga djuret.

På torsdagsmorgonen, efter Rysslands invasion av Ukraina, föll både Stockholmsbörsens OMXS30-index och mer breda OMXSPI-index tungt.  

OMXSPI har nu backat 20 procent från en större topp på mindre än två månader och befinner sig följaktligen nu i en så kallad “björnmarknad”. Det innebär att det är en negativ trend beståendes av baissigt sentiment på indexnivå. 

Begreppet “tjurmarknad” betyder raka motsatsen och har rått i mångt och mycket de senaste åren.  

Vad ska man då dra för slutsats av det här? Att 2022 har inletts oroligt på börsen har ingen intresserad missat, men många enskilda bolag och sektorer har varit i en björntrend ett betydligt längre tag. Det är något som många investerare har fått känna på.  

Men nu har björnen alltså vaknat så pass mycket ur sitt bo att den även har tagit ett grepp om index med sina ramar. Optimismen tycks vara långt borta.  

Historiskt sett går det att se att björnmarknader ofta varat i omkring ett och ett halvt år i genomsnitt. Men givetvis är resan, precis som i en uppgångsfas, oftast inte spikrak i sin riktning. Det förekommer studsar och inte sällan följs de sämsta börsdagarna av några av de allra bästa. Exakt hur länge björnens lag råder på börsen den här gången är skrivet i stjärnorna.

LÄS ÄVEN: Fokusera rätt – bli din egen lyckas börssmed

Vidga vyerna

Förutsatt att du har en långsiktig horisont och dina “börspengar” på rätt plats skapar björnmarknader stora möjligheter. Visst, det är inte roligt med ihållande nedgångar och att se sin portfölj lysa röd, men sentimentet öppnar även möjligheter att köpa kvalitetsbolag till betydligt lägre priser. Inte minst för oss yngre investerare som har massvis av år framför oss med ränta-på-ränta-effektens fördelar.  

Se till att ha en sund riskspridning och att spara regelbundet. Fortsätt med månadssparandet och tveka inte att dra nytta av nedgångarna som kan skapa utsökta fyndlägen om du har möjlighet. Ha gärna minst ett tiotal aktier som är fördelade på fem-sex olika branscher och som är inriktade på olika marknader. Läs på om dina innehavs olika egenskaper, finansiella situationer och deras förmåga att hantera kriser rent historiskt.  

De allra skickligaste bolagsledningarna kan ofta till och med dra nytta av tuffa situationer och hitta nya framgångsrika tillvägagångssätt som gör verksamheten ännu bättre på sikt.  

Glöm inte bort det berömda talesättet: “De bästa affärerna görs ofta i de jävligaste av tider”. Det ligger mycket i det. 

MISSA INTE: Tiden är din bäste sparkompis

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem