Lägg äggen i olika korgar

Denna ledarkrönika framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2023

Vill du se dina pengar öka i värde utan att vara alltför aktiv i analysjobbet själv? Då är det här numret perfekt för dig.

Fonder skapar stora möjligheter att, på ett enkelt och smidigt vis, skaffa sig riktigt bra förutsättningar för att ta del av börsens utveckling och vara med på vad som kan bli fantastiska avkastningsresor.

Du behöver knappt lyfta ett eget finger – eftersom en eller flera förvaltare gör arbetet åt dig. Genom att äga ett par olika fonder med fokus på olika världsdelar och/eller sektorer sprider du dina risker och får en bred exponering mot aktie- och finansmarknaderna.

Stock Magazine gör en djupdykning i fondsparandets värld, får lära oss skillnaden på passivt- och aktivt förvaltade fonder och lär känna ett gäng intressanta förvaltare som är verksamma inom helt olika nischer.

So far, so good. Det finns dock en viktig sak att hålla koll på i sitt val av fonder: Avgiften. Ibland kostar aktivt förvaltade fonder mer än vad de smakar för sparkapitalet.

Men med rätt kunskap går det faktiskt att se skillnad på i vilka fonder det råder mer snack än verkstad, och vilka som levererar över tid.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem