Kreativa sparknep som blir lönsamma

Se över din boendesituation, ditt sätt att ta dig till din sysselsättning och hur du väljer att handla. Det är några av råden från Mohammed Salih, sparekonom på Fundler, som kan betyda mycket för din privatekonomi.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2022

Att spara pengar har blivit en sport för många och en del av livsstilen. För andra kommer det kanske att bli ett krav för att ekonomin ska gå ihop. I tuffare ekonomiska tider krävs också mer kreativa sätt att spara pengar. Utöver att göra en budget, ta med matlåda, inte köpa kaffe ute och att spara först och konsumera sedan ska vi nu gå igenom ett par tips som kan spara dig tusenlappar.

Det viktigaste av allt när det kommer till sparande är, enligt mig, att det ska vara långsiktigt hållbart.

Hitta en balans som fungerar för dig och som kan appliceras utan att göra för stora förändringar. Försök att tänka på vad som är värdeskapande för just dig och jobba därifrån.

LÄS OCKSÅAtt ta ansvar för framtidens sparare

Här kommer fem spartips – både sådana som kan spara tusenlappar och andra som kan spara hundralappar. Många bäckar små är tankesättet att implementera.

  • Mer än en fjärdedel av våra utgifter lägger vi svenskar på vårt boende. Sanningen är att Sverige är bland de länder i EU där invånarna spenderar störst andel av sin inkomst på boende. Därav är första spartipset som också är det som kan spara dig mycket pengar att skaffa en partner och se till att ni flyttar ihop. Då kan ni dela boendekostnaderna på hälften. Det behöver inte vara en kärleksrelation utan en vän kan fungera minst lika bra. Utöver att dela boendekostnaderna med en vän eller en partner kan man alltid hyra ut ett rum om boendesituationen tillåter detta. Du får hyra ut ditt fritidshus eller permanenta hus för upp till 40 000 kronor per år skattefritt. Plus att du får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. Det blir alltså 50 000 kronor per år – skattefritt. Bor du i en bostadsrätt bör du kolla med din förening vad som gäller.
     
  • Planera matlagning ordentligt och minska matsvinnet. Vi svenskar slänger i genomsnitt 37 kilo mat per person varje år. Det är ganska mycket och där finns både penga- och miljöaspekter att spara på. Det kan vara allt ifrån att planera matlagningen till att använda upp allting som finns i skafferiet och frys innan en ny handling görs. Men även att inte slänga något så fort bäst före-datumet har passerat. Kanske är det en rolig utmaning att försöka använda upp samtliga varor för att låta kreativiteten flöda i matlagningen.
     
  • Inför perioder med köpstopp. Vi lever i ett samhälle där konsumtionshetsen tacklar en från alla håll och kanter. Från sociala medier, tidningar, traditionella medier och fysisk reklam. Därför kan det vara sunt att införa köpstopp under antingen kortare eller längre perioder där man inte köper något alls i form av kläder eller skor. Detta gör så att vi använder det vi har extra mycket och även att de klädesplaggen som kanske ligger i garderoben lite för länge får se solljus. Säg också upp dig från diverse nyhetsbrev och reklam som dimper ned i mejlinkorgen.
     
  • Samåk, använd kollektivtrafik eller ta cykeln om det fungerar. Självklart är gång- och cykelavstånd till jobbet eller skolan något många bara kan drömma om. Om du har det ska du se till att utnyttja det och träna medan du sparar pengar. Men att samåka eller att åka med kollektivtrafiken kan vara möjligt och något många inte utnyttjar. Se till att ha ögonen öppna och titta runtomkring dig. Det är nog fler som är sugna på att spara hundralappar och samtidigt få lite sällskap till och från jobbet. Vid samåkning med bil till och från arbetet där man delar på kostnaden bör det schablonmässiga avdragsbeloppet fördelas på motsvarande sätt. Den som åker med som passagerare har då avdragsrätt för sin kostnad vilket reducerar bilförarens avdrag. Detta kan du läsa mer om på Skatteverkets webbplats.
     
  • Börja jaga erbjudanden och röda prislappar. Det är nu dags att ta bort ”ej reklam-skylten” om har haft den påklistrad eller att ladda ned någon form av E-reklamblad för att se var de röda siffrorna lyser starkast. Oftast ligger de stora kedjorna bredvid varandra och man kan butikshoppa och plocka russinen ur varje kaka. Kedjorna tävlar om att locka in oss i butikerna och få oss att handla hos just dem. Det tvingar många butiker att komma med lockpriser på varor. Utöver erbjudandena som man kan hitta bör man leta i kylen och hyllorna för att hitta varor som är nedsatta i pris. Kan man kombinera erbjudandeköpen med att hitta varor till nedsatta priser kommer man att spara många hundralappar per månad.

    MISSA INTE: Nyårslöftet: Utvecklas som investerare

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem