Kedjan som kan sätta börstonen

Elin Wiker går igenom vad som skett i börsvärlden under ett intensivt 2021 och tittar in i kristallkulan med blicken riktad mot 2022.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2021

Vi lägger snart ännu ett börsår bakom oss. Majoriteten av bolagen har i skrivande stund öppnat sina böcker och redovisat resultaten för tredje kvartalet med varierande mottagande, men nu ska vi prata om året som helhet och blicka framåt. Låt oss sammanfatta 2021 hittills med några teman jag tycker har varit det som präglat de tolv månader vi snart lägger till handlingen.

Lockdown, no more

Under lång tid levde många samhällen, ja hela länder, med totala nedstängningar, men i och med att vi i slutet av 2020 redan fick ett vaccin mot covidviruset började smittspridningen sakta men säkert att minska världen över i samband med vaccineringen. Restriktionerna minskades steg för steg med allt vad det innebar. Restauranger, barer och butiker kunde nu hålla sina verksamheter öppna utan restriktioner. I samband med att samhället öppnade återöppnade vi våra plånböcker och började konsumera mer som före pandemin. Effekten av detta samt dess storlek blir intressanta att se 2022.

Teckna, teckna, teckna

Det har varit ett år med många nykomlingar på börsen. Antalet nyintroduktioner har varit det högsta någonsin. Vi har sett flera välkända namn ta steget till börsen. Hemnet, Kjell & Company, CTEK, Volvo Cars och Linas Matkasse är bara några. Medan somliga bolag rusat på börsen har vi sett ras i andra. Fler bolag som inte redovisar ett positivt resultat på sista raden än någonsin finns nu på börsen. Det talar för den riskaptit som präglat marknaderna senaste året. Det reflekterar också tillgängligheten för folk att investera samt att allt fler fått upp ögonen för börsen efter det stora coronaåret 2020. Men det är alltid viktigt att komma ihåg riskerna investeringar medför. Bara för att ett bolag handlas på börsen betyder det inte att det är en bra aktie man borde äga. Något som detta börsår också visat prov på. 

LÄS MER: Var riskmedveten – men låt dig inte skrämmas

Tyvärr, slut i lager

Det mest framstående temat under 2021 i min mening. Om vi inte var medvetna om den stora rollen halvledare spelar i vårt samhälle innan året har vi definitivt förstått det nu. När coronaviruset slog till och smittspridningen tog fart drog bolag tillbaka sina beställningar hos underleverantörerna. Produktionerna stannade antingen för att det inte fanns någon efterfrågan eller på grund av smittspridningen och rädslan för det nya viruset, eller en kombination av båda. När situationen inte längre var lika akut, vaccinationerna drog igång och man kunde sätta igång produktionen igen uppstod dock en rad olika problem. Bland annat var containrar för att frakta gods på fel platser och eftersom produktion stått still så fanns det inte varor för att möta den efterfrågan som nu uppstod. Ett uppdämt behov från den förlorade tiden under 2020. Det ledde i sin tur till förlängda leveranstider och höjda priser som drabbade alla led i kedjan. Något som inte bara PMI-siffrorna visar utan som en konsument även själv kan märka om det är dags att handla en ny tv, till exempel.

I rapporterna har vi till och med kunnat se en ökad omsättning men där försäljningsvolymen minskat. Det följer på temat av stigande priser. Är prishöjningarna här för att stanna? Ingen vet och många har olika åsikter. Allt är övergående om man ser över tillräckligt lång tid, men jag tror denna debatt kommer fortsätta under kommande året och bestå som ett potentiellt stort orosmoln.

Vad har vi att förvänta oss av 2022?

Jag tror att många av de ovan nämnda sakerna kommer följa med oss in i 2022 och fortsätta påverka bolagen, börsen och samhället i stort. Prishöjningar och inflationen detta innebär kommer att fortsätta att diskuteras och även hur pass övergående de är eller inte. Bolagen som gynnats av “sitta hemma-trenden” kanske får se ett skifte nu i och med återöppningen. Med det sagt tror jag dock att vi kommer ha bestående konsekvenser av pandemin. Digitala möten, hemmakontor och e-handel är saker vars utveckling gått otroligt fort under denna period. Det är svårt att tänka sig en helt motsatt effekt nu när vi insett att vissa saker kanske till och med är smidigare. Viktigast av allt kanske är hur bestående problemen i leveranskedjan blir och som tidigare nämnt den fruktade inflationen. 

MISSA INTE: Kostsam lärdom som berikar

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem