Kärleken till finansmarknaden

Det är den 1 oktober 2018 som jag kliver in på kontoret för min första dag på Case Kapitalförvaltning. Från den dagen visste jag att det var detta jag ville göra. Jag ville jobba inom finansvärlden.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2021

Aktier och fonder var något jag stötte på tidigt i livet. Mina föräldrar pratade om att jag hade aktier och jag fick hem kontoutdrag från Swedbank där det då och då stod att det kommit in pengar på ett konto (innan jag förstått att det var utdelningar). Jag visste direkt att jag ville plugga ekonomilinjen på gymnasiet, precis som jag direkt efter gymnasiet visste att jag ville jobba inom finans. Det var något som drog som jag inte riktigt kunde beskriva då. Förutom det komplexa systemet som är navet i allt – ja, finansvärlden. I dag tror jag dock att jag skulle kunna förmå mig själv att bättre beskriva dragningskraften. Häng med nu. 

1. Det tar aldrig slut på saker att lära sig

Även de gamla rävarna inom finans lär sig fortfarande saker. Hur kommer det sig? Jo, för att i grunden består finansvärlden av bolag som verkar inom vitt skilda områden och över hela jorden. Eftersom världen är i ständig utveckling händer det saker inom dessa bolag och det kommer nya. Samtidigt som du läser på om ett bolag kan du få insikter och lära dig om något. Kanske om deras produkter, kanske om forskning, kommande produkter och även hur samhället är uppbyggt i form av olika leverantörskedjor. 

2. Du får vara en del av utvecklingen

Genom aktier kan du investera i något du tror på och/eller något som du är helt övertygad om kommer att bli nästa grej. Du kan bestämma var kapital ska gå, bidra till det och förhoppningsvis tjäna pengar.

3. Fantastiska möjligheter till avkastning

Den tredje och kanske viktigaste anledningen till varför jag tycker börsen och marknaderna är så roliga: De är tillgängliga för så många. Alla med en dator kan i princip starta ett konto och börja handla aktier eller fonder. Det är en möjlighet för alla, ung som gammal, till avkastning och ökat kapital. 

LÄS OCKSÅ: En längre väg till rikedom

En av dina bästa vänner på börsen är tiden. Att börja som ung är därför ett av de bästa beslut du kan ta. Det kommer inte alltid att gå bra. Men man lär sig något och, som sagt, tiden är på din sida. Det är bättre att ta dumma beslut tidigare för att just lära sig och förstå vad som händer. Gör alltid en egen analys. Lyssna på tips, men gör inga affärer baserat på endast andras råd. Våga ta förluster – allt som går ner kommer inte att gå upp igen och pengarna kan göra bättre nytta i en annan investering. 

Hitta ställen och kanaler där du kan prata om aktier, fonder och investeringar. Unga Aktiesparare, Aktiespararna och Twitter är exempel på platser att finna andra likasinnade på och där det går att bolla idéer och tankar.  

Det är nu augusti 2021 och jag sitter vid mitt skrivbord på Case. Jag har fått fantastiska möjligheter och fått lära mig otroligt mycket här. Att finansvärlden är något jag vill jobba inom är jag bara än mer övertygad om och framför allt med investeringar. Det är det roligaste jag vet och jag tror inte att jag är ensam om det. 

MISSA INTE: Missa inte att leva i nuet

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem