Investera med rätt fokus

Debuterande författaren och aktieprofilen Magnus Andersson skriver om möjligheterna som rätt typ av inriktning ger på sparplanen.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2021

Den som har hållit på med aktier framgångsrikt under en längre tid och hittat sin stil som investerare kan med tiden börja ifrågasätta de råd som man ger till nybörjare. Detta beror inte på att dessa råd, som exempelvis att alltid köpa bolag med lång och fin historik, äga företag med tillfredsställande och helst ökande utdelning och att alltid diversifiera sig mot många bolag i olika branscher är fel. Denna typ av råd skyddar personer som saknar större erfarenhet av såväl analys av bolag som hur marknaden fungerar. 

Har man kommit längre, känner sig varm i kläderna och, viktigast av allt, är tillräckligt intresserad för att lägga en hel del tid på sin hobby så märker man dock troligen att ett alltför strikt följande av denna typ av råd blir en hämsko för ens depå. Att successivt frångå dessa regler, naturligtvis utan att för den skull ta alltför stora risker, är inte oansvarigt. Det är som jag ser det en naturlig del av ens utveckling från nybörjare med behov av både hängslen och livrem till en mer erfaren investerare som törs lita på sitt eget omdöme och analysförmåga.

I Sverige är det svårt att hitta personer som vågar sticka ut hakan och ifrågasätta diversifiering. Den är lite av en helig ko. Många tycks också ha föreställningen att motsatsen till en diversifierad portfölj med 15–20 innehav uppdelade i flera olika branscher är att lägga alla sina pengar på ett enda, riskfyllt förhoppningsbolag. Något som ju i de flesta fall ger mindre tillfredsställande resultat. Så är det naturligtvis inte i verkligheten. Det finns många gråzoner mellan att äga vad som i praktiken är närmast en indexfond och att sitta med alla pengar i ett eller två bolag.

LÄS OCKSÅ: Var riskmedveten – men låt dig inte skrämmas

En alltför stor diversifiering är, oavsett vad många vill lära ut, det kanske största hindret för att kunna slå index. Som Warren Buffetts gamle sidekick Charlie Munger brukar säga är bred diversifiering perfekt för den okunnige men vansinne för den väldigt kunnige. Anledningen till detta är mycket enkel. Om man har ungefär lika stor exponering i ett stort antal aktier, till exempel 15 vilket ger runt 7 procent i varje aktie, så blir det inte så illa för depån om något av dessa företag går riktigt dåligt. Å andra sidan ger det inte heller så stor effekt om ett eller ett par av dem går riktigt, riktigt bra. 

Den eller de aktier som går väldigt bra av de 15 kommer ju, om vi ska följa den breda diversifieringens principer, att börja säljas av när den ”blir för tung” i portföljen. En gräns som många sätter vid 10 eller 12 procent. Vi får alltså visserligen en mindre risk på nedsidan men den drabbar oss även på uppsidan i portföljen. Detta är utmärkt om man är osäker på vilka aktier man ska äga och mest går på tips och vad man läser i media, men det ställer förstås till det rejält resultatmässigt att följa denna strategi om man är duktig på att hitta bra bolag.

Det är rimligt och potentiellt mycket lönsamt att i takt med att man blir mer erfaren minska ned på antalet innehav, köpa olika mycket beroende på hur mycket man tror på innehaven och låta dem som går bäst ta mer plats i portföljen. En plats som man ju kan säga att dessa aktier har förtjänat genom att bolagen har levererat. Den som över tid lyckas hitta fler vinnare än förlorare kommer att tjäna stort på detta.

På samma sätt kan alltför stort fokus på stabila gamla bolag med fin direktavkastning vara hämmande med tiden. Det är sällan man hittar morgondagens vinnare bland äldre bolag och våra börskometer de senaste åren lämnar, för övrigt precis som de amerikanska FAANG-bolagen, ingen eller mycket låg utdelning. 

I min bok ”Investera med rätt fokus – 15 råd som tar dig till nästa nivå” som kom ut i slutet av oktober ger jag tips om hur den som börjar känna sig varm i kläderna som investerare kan ta sig vidare. Hur man arbetar med sig själv för att förbättra sitt tålamod, hantera sin stress, lära sig av sina misstag och liknande. Boken innehåller också många tips om hur man slår marknaden och hur man hittar vinnare. Stort fokus ligger på digitala verksamheter och vallgravens betydelse.  

MISSA INTE: Bygg din egen frihetsmaskin

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer