Investera (i) hållbart

Tveka inte att satsa på att köpa aktier i hållbara bolag – men gör det med rim och reson, skriver Cristofer Andersson.

Denna krönika framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2022

Kommer du ihåg …

Jag upplever mig inte som gammal med mina nyss fyllda 36 år här på jorden. Emellertid har jag levt tillräckligt för att inse att det inte bara finns lite, utan mycket sanning i såväl Voltaires utlåtande ”history never repeats itself. Man always does” som i Mark Twains “history never repeats itself but it rhymes.” Är det inte Pokémonkort, pogs eller Tamagotchi’s, är det fonder och bolag som fokuserar på det mycket mångtydiga begreppet ”hållbarhet”. Som flockberoende stammedlem tenderar individen – du (?) – att följa det ”alla andra” vill ha och lovordar, för gör du det betyder det att din plats i gruppen är säkrad. Puh … En fråga du först borde ställa dig – är mitt reflekterande, agerande och investerande hållbart? På lång sikt?

Under 2020 var hållbarhetsbolag, och därmed dess aktier samt fonder som investerade i förstnämnda, tillhörande den högst avkastande kvartilen. ”Alla” skulle äga dessa, för grön miljö, grön sophantering, grön mat, grönt vatten och allt annat grönt var framtiden. Det var ”det” som alla hade väntat på. I såväl studentkorridorer som i personalrum tisslades och tasslades det om än det ena ”gröna” bolaget, än det andra. Fonder såsom Handelsbanken Hållbar Energi steg likt en raket för att under 2021 mer eller mindre avkasta drygt 7 procent (jämför med det breda OMXS30, som steg 29 procent). 

Många som investerat på toppen kände sig lurade – ”var det inte mer? Var tog den gröna revolutionen vägen?”.  Besvikna och modfällda sålde många av och övertygelsen om hållbarhet tappade kraft för varje dag som gick. Några få följdes av andra och snart var det folkvandringstider á la 600-talet igen. Känns det igen? Jag förväntar mig inte att du ska ha minnen från 600-talet, men låt oss ta ett steg tillbaka och studera ständigt återkommande mönster. 

Under 1999–2001 var allt som stavades ”IT” i förnamnet lika älskat och hyllat likt vi älskar och hyllar vår efterlängtade semester. Därefter har den ena vågen följts av den andra, med allt från fastigheter till compunders – serieförvärvare. Minns bara 2020 och hur hett och älskat spel- och underhållningsbolag var! Embracer, Activison, Take-Two, Nintendo, Tencent med flera tillbads likt vore de Olympens gudar, men när 2020 övergick till 2021 började några tappa tron och dess få följdes av många. 

Nej, nu var inte längre dessa ”det”. Marknaden sökte sig således till något nytt. Hmm … en ökande inflation och med det förmodat ökade räntor… bank? Försäkringsbolag? Ja – bank och försäkringsbolag! Och vips var de gamla värdebolagen, du vet de som få ens ville röra med tång under 2011–2021 när tillväxt och digitala affärsmodeller var ”det” som gällde, de mest eftertraktade. De som först några få exponerade sig mot och som sedan hela flocken sökte sig till. Nordea, Handelsbanken (nåja …), Swedbank och SEB bidrog alla till Stockholmsindexet kraftiga avancemang under 2021 och alla utom SHB presterade bättre. 

LÄS OCKSÅ: Börspsykologen: Så hanterar du mental investeringspress

Ständigt lärande

Kommer samma sektor vara investerarnas älsklingar under 2022? Kanske? 2023? Kanske. Men förr eller senare kommer flocken trötta på även dessa och likt 1980-talets hårdrock och disco byttes mot 1990-talets rapp och eurodisco kommer allas älsklingsbolag skifta. 

Att investera i och exponera sig mot hållbarhet måste göras med förbehåll och noga reflektion. För det första måste du definiera vad du menar som ”hållbart” och om bolaget eller fonden du är intresserad av har samma definition. Bara denna ”enkla” uppgift kommer vara omtumlande, för dels kommer du inse att sätta ord på vad hållbarhet är för dig inte är så lätt, dels upptäcka och inse att det finns många definitioner på det breda begreppet. 

Om du inte gör denna uppgift och inte heller läser på och bildar dig din uppfattning om vederbörande bolag eller fond kommer du vara dömd att följa andras fotspår och här visar historiken att du riskerar att bli bland de sista insläppta på festen och en av de få kvar som får lämna. Sist in, sist ut. Det är så kapital förstörs. En sådan investeringsstil är inte hållbar. Även om den fokuserar och investerar i hållbarhet. 

Således – investera gärna i bolag som arbetar för en grönare och mer miljövänlig värld; bolag som noga tänker på sina klimatavtryck. Men gör det med förbehåll, kunskap och medvetenhet. Undvik att ryckas med i såväl FOMO som flockmentalitet. Undvik att drabbas av aktivitetsbias eller IKEA-effekten. Gör du detta kommer du inte bara investera i hållbart, utan även investera långsiktigt hållbart.

MISSA INTE: Gå emot flocken – bli vinnare

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem