“Ibland måste det kännas obehagligt”

Trots sina endast 22 år har Elin Wiker redan börjat etablera sig i finansbranschen. Hon trivs som fisken i vattnet som analytiker på Humle Fonder – men siktar på att simma i ännu större hav i framtiden. “Jag vill åstadkomma saker som betyder mycket för många”.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2022

Stock Magazines läsare känner Elin Wiker väl som skribent. Som hon skrivit i en av sina texter var hennes sikte alltid inställt på finanssektorn. Hon tog sig in i branschen redan som 18-åring.

– Det har alltid varit det jag velat. Jag hade bestämt mig och letade efter vägar att ta mig fram direkt efter att jag var klar med gymnasiet, säger hon. 

Det blev en anställning på Case Fonder hösten 2018 där Elin Wiker kom att jobba 50 procent på “back-office” och 50 procent som kontorsassistent. 

– Jag trivdes väldigt bra och det gick även bra för mig. När jag sedan bestämde mig för att börja plugga lyckades vi hitta en lösning som gjorde att jag även kunde jobba kvar på 60 procent hos Case.

Elin Wiker är noga att betona covid-19-pandemin varit och är hemsk på alla sätt och vis. Men den innebar också att hon kunde nyttja distansundervisningen till att sitta på Cases kontor och samtidigt läsa in en dubbelkandidat i nationalekonomi och statsvetenskap från Stockholms universitet. 

– Det gjorde livet lite enklare. Jag bad sedan om att få göra mer på jobbet. Det är alldeles för få kvinnor inom finans, så både jag och Case såg det som en bra möjlighet för mig. Det ledde fram till att jag fick börja jobba med Tom (Andersson) som var ansvarig för fonden “All Star”. 

Då Tom Andersson arbetar som ränteförvaltare passade Elin Wikers mer aktiefokuserade inriktning bra in i strategin. I slutet av sommaren 2021 kom hon dock i kontakt med det som skulle bli hennes nuvarande arbetsgivare: Humle Fonder. 

– Eftersom Petter (Löfqvist) satt ensam fanns det en lucka att fylla. Vi träffades och klickade bra. Jag gillar verkligen Petters filosofi och hur han ser på småbolagsfonden som han förvaltar. 

Det var inte givet för Elin Wiker att gå vidare. Men hon följde sin magkänsla och säger att beslut som ibland kan kännas lite “obehagliga” måste tas för att det ska gå att utvecklas. 

När Stock Magazine ringer upp en varm junidag och frågar hur en typisk arbetsdag på Humle Fonder ser ut skrattar hon först. 

– Jag har bara jobbat knappt en vecka eftersom jag nyss tog examen, säger hon, och tillägger: 

– Men jag brukar börja direkt redan när jag tränar på morgonen. Då tittar jag på Bloomberg för att få grepp om nyheterna. Sedan går jag till kontoret. Om det är rapportsäsong är det bara bolagsrapporter som gäller. Annars blir det mycket fokus på att kolla portföljen, gå igenom allokeringen och att se till att träffa många av våra innehavsbolag.

LÄS ÄVEN: Rätt budskap – ökad tillväxt: ”Växa med likasinnade”

Våga ta steg

Elin Wiker understryker att det är A och O att göra allt för att få in en fot i branschen som du vill jobba inom. Det är viktigt att vara inställd på att jobba sig uppåt och det är sällan som du får den önskade positionen direkt.

– Det är en process där du ständigt behöver arbeta dig framåt. Hitta det du är bra på och tycker är kul. Det gäller att våga sticka ut och att inte bli rädd för att göra saker som känns svåra. Om du aldrig tycker att något är jobbigt eller utmanande kommer du inte att växa eller bli bättre.

Elin Wiker, som är bördig från Lidingö, anser att det är mycket viktigt att dra igång sitt sparande tidigt och att inte vara rädd för att göra misstag i onödan. 

– Dina pensionspengar ska finnas på marknaden i 40 år. Det är en enormt lång sparhorisont. Det kommer vid upprepade tillfällen att vara perioder där det kan vara väldigt skakigt i två–tre år. Det är ett måste att nettospara när man är så ung som jag är, för att ta ett exempel.

Vad har du för karriärsmål?

– Jag vill åstadkomma någonting som kommer att betyda mycket för många. Det kan vara att få in fler kvinnor i finansbranschen och att få fler kvinnor att spara på ett sätt som är optimalt för dem med en sund riskspridning som ger bra möjligheter till fin avkastning. Jag vill vara med och göra en förändring, säger Elin Wiker.

MISSA INTE: Så kan du bli ekonomiskt fri

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem