Historikens dom: Stressa inte in i aktier

Aktiespararnas analysansvarige Carl-Henrik Söderberg om statistiken som talar emot fortsatt börsuppgång i det korta perspektivet.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Snacket huruvida vi är i ett björnmarknadsrally eller inte fortsätter att gäcka investerare. Visst vill vi gärna känna optimism kring börsen, att det värsta sannolikt är bakom oss, att aktieportföljen snart piggnar till på allvar.

Oavsett vad vi tror om den ytterst svårgissade framtiden så får nedanstående graf anses såväl pessimistisk som intressant och värd att studera och fundera kring lite närmare.

Åtminstone för den som försöker kontrollera risken i sin aktieportfölj genom att ha olika stor aktieexponering beroende på börstro just nu.

Analysfirman Richard Bernstein Advisors LLC har blickat tillbaka i historien när de senaste tio största börsbottnarna satts och konstaterar då att det oftast är bättre att inte ha för bråttom att köpa på sig aktier.

De har utgått ifrån två hypotetiska investerare som gått två olika vägar under längre börsnedgångar. Den ena går från 100 % kassa till 100 % aktier ”tidigt”, i det här fallet sex månader innan en stor börsbotten har satts. Den andra väljer att hålla 100 % kassa fram till sex månader efter en börsbotten inträffat för att då gå till 100 % aktier.

MISSA INTE: Bli inte rädd för björnen – ta tjuren vid sparhornen

Tålamod är en dygd

De orangea staplarna visar på totalavkastningen om du investerat sex månader innan börsbotten satts och sedan håller i det tolv månader efteråt. De blåa staplarna visar på totalavkastningen om du investerat sex månader efter att botten satts och sedan håller i det tolv månader. De röda cirklarna markerar när det varit bättre att vänta ut en börsbotten.

Glöm inte risken på nedsidan

Konklusionen blir då att i de sju av de tio största björnmarknaderna har det genererat en tämligen tydlig överavkastning när man investerat sex månader efter att botten har satts.

Avkastningen blir högre, riskerna minskas drastiskt och det är lättare att fatta investeringsbeslut på fundamentala faktorer snarare än att gissa.

Men det är samtidigt inte en vattentät strategi, det finns som sagt tre tillfällen då utfallet blivit tvärtom. När det visat sig rätt att vara tidig och snabb på att köpa aktier; 1982, 1990 och 2020. 

Centralbankerna styr

Hittar vi något mönster när det visat sig vara rätt att vara het på köpknappen gentemot lite långsam?

Undertecknad har tidigare skrivit om att börsen tenderar att prestera mycket bättre när centralbankerna bedriver en expansiv penningpolitik. Alltså när räntor sänks och obligationer köps för att på så sätt stimulera ekonomin genom en ökad likviditet och billiga pengar. När centralbankerna däremot tvingas dra åt likviditetskranarna, ja då jobbar börsen i motvind.

SE ÄVEN: Låt dig inte skrämmas av börsbjörnen

Ett tydligt samband

Just detta är ett samband som går att skönja när vi försöker förstå utfallen vid tidigare björnmarknader. Vid de tre tillfällen som det visat sig vara helt rätt att vara tidig och köpa aktier i nedgång har centralbankerna funnits där som stöd.

Så fort någonting medfört en tuffare makroekonomisk motvind (exempelvis en pandemi) så har de kommit till undsättning och agerat med räntesänkningar och utökade obligationsköp och på så sätt gett ekonomin bättre förutsättningar att återhämta sig.

Bolagens och hushållens framtidstro återhämtar sig också snabbt, vilket i sin tur blir en god spiral med fortsatt gynnsamma tillväxt- och lönsamhetsförutsättningar för bolagen.

Dessutom medför en expansiv penningpolitik till att alternativen till börsen blir färre och sämre och att mer kapital strömmar in till börsen som en följdeffekt, vilket även det ger stöd till aktiekurserna. Volatiliteten hålls nere och riskaptiteten är på topp.

Ny verklighet

Men som alla vet så ser inte läget ut så idag. Idag är centralbankerna i fullt sjå med att lansera sin mest åtstramande penningpolitik på flera decennier för att kyla ner den höga inflationen.

Sammanfattningsvis kan vi därför konstatera att med historiken och gjorda beräkningar som stöd så är det sannolikt så att det är för tidigt att gå ”all in” aktier redan idag.

I vanlig ordning går det att vrida på flertalet variabler fram och tillbaka. Hur mycket negativt har börsen redan prisat in? Hur mycket ska räntan fortsätta upp? När börjar den ekonomiska nedgången bli kännbar för bolagen på allvar?

Det kan åtminstone vara värt att bära med sig grafen ovan när det är lätt att dras med i flockbeteenden, rädslan att missa potentiella uppgångar och suget efter att försöka lyckas pricka botten.

Allt i ett försök att inte ta för hög risk i sin portfölj och på så sätt komma ut som en vinnare längre fram.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

  1. Utbildningar

    Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

  2. Event

    Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

  3. Medlemsförmåner

    Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
  1. ALLA utbildningar

  2. ALLA event

  3. Medlemsförmåner

  4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
  1. ALLA utbildningar

  2. ALLA event

  3. Medlemsförmåner

  4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa utbildningar

  2. Vissa event

  3. ALLA utbildningar

  4. ALLA event

  5. Medlemsförmåner

  6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter