Fyrdelad analysframgång

Alexander Aronssons genomlysning av Garo var så bra att den räckte hela vägen till seger i Coelis spännande aktieanalystävling. “Det känns fantastiskt roligt att få ett kvitto på mina kunskaper”, säger Vaggerydskillen.

På julklappsjakt? Köp ett medlemskap i Unga Aktiesparare till mycket fint pris!  

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2021

I årets andra nummer av Stock Magazine presenterades den prestigefyllda aktietävling som Coeli Globals stjärnförvaltare Andreas Brock och Henrik Milton arrangerade tillsammans med Unga Aktiesparares lokalavdelning i Lund med fokus på organisationens medlemmar. 

Nu är tävlingen avgjord och tre vinnare har utsetts. Alexander Aronssons analys av Garo kvalade in bland trion. 20-åringen från Småland är mycket glad över framgången.

– Det känns fantastiskt roligt att få ett kvitto på ens kunskaper samtidigt som man får möjligheten att träffa förvaltarna bakom Coeli och lära sig ännu mer, säger han. 

Att få chansen att äta lunch med Andreas Brock och Henrik Milton är, tillsammans med 10 000 kronor, en del av vinsten. André Granström, som skrev om Bahnhof, och Viktor Uggla, vars analys handlade om BHG Group, var de andra två segrarna. 

LÄS OCKSÅ: Bygg din egen frihetsmaskin

Alexander Aronsson beskriver sitt analysupplägg som fyrdelat.

– Års- och kvartalsrapporter, konkurrensanalys, marknadsundersökning och intervju med bolagets vd. I analysen fokuserade jag främst på bolagets förmågor, produktområden och hur dessa skiljer sig från konkurrenterna.

Coeliförvaltaren Andreas Brock beskriver en gemensam nämnare bland de vinnande bidragen. 

– De går lite djupare än de andra och har ofta lyssnat på, träffat eller till och med ringt upp företaget självt. De tänker också på både upp- och nedsidan, säger han, och konstaterar att Coeli fick in över 30 intressanta analyser i tävlingen. 

Hur viktig är den egna analysen för ett framgångsrikt resultat?

– Det är A och O, understryker Andreas Brock.

Alexander Aronsson betonar att han gillar att titta ordentligt på bolaget bakom aktien och att analysera bolaget ur ett entreprenörskapsperspektiv. 

– Det betyder att jag kollar på personerna i bolaget och skapar mig en uppfattning om vilket värde dessa kan medföra. Det är viktigt att inte stirra sig blind på aktiekursen då denna ensam inte speglar bolagets riktiga värde. 

Han anser att det är ett sunt att ställa sig många frågor under en analysprocess och att resonera både med sig själv och med andra personer som sitter inne på den kunskap som du själv kanske inte har. 

– Jag brukar ställa en speciell fråga till mig själv om bolagets vd. Är personen galen nog för att åstadkomma den tillväxt som förväntas av investerarna? säger Alexander Aronsson.

MISSA INTE: Var riskmedveten – men låt dig inte skrämmas

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem