Fyra sätt att palla börsturbulens

Genom att använda ett antal olika tillvägagångssätt går det enklare att ta sig igenom tuffare tider på aktiemarknaden. Ung Privatekonomis föreläsare Jesper Ahlberg bjuder på kloka tips.

Den här artikeln framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats. 

Under den inledande delen av året har vi noterat stora och breda nedgångar på börser i världen i allmänhet, och på Stockholmsbörsen i synnerhet. Anledningarna bakom fallen är flera, men de största drivkrafterna stavas geopolitisk oro till följd av kriget i Ukraina samt en förhöjd inflation med stigande räntor som följd. 

Osäkerheten om vad som ska komma skall är stor och faktum är att det är omöjligt att ta fram spåkulan och kolla in i framtiden. Med rådande förutsättningar i åtanke tänkte jag därför komma med lite tips om vad man kan tänka på just nu – för att må lite bättre och känna sig mer avslappnad.

LÄS ÄVEN: Spara framgångsrikt med enkla rutiner

1: Ha is i magen. Efter stora nedgångar har börsen historiskt sett alltid återhämtat sig. Mycket tyder på att så även blir fallet denna gång. 

2: Se till så att du har en buffert redo med pengar du kan omsätta i vardagen. På så sätt tvingas du inte gå in och sälja av dina värdepapper du annars inte hade velat avyttra. 

3: Skapa din egen åsikt om vad du tror är bra för ditt investerande – och var trygg med det. Fatta inte beslut efter uppmaningar på sociala medier. Fatta dock gärna beslut med fakta som grund – men utefter dina egna åsikter. 

4: Om du har pengar över som du inte behöver i närtid: Passa på att fylla på lite i de innehav du känner dig bekväm med. Historiskt sätt har det även gynnat sig att vara optimistisk när andra varit kritiska. 

Summa summarum: Tänk långsiktigt. Gå in och titta på en graf över börsen de senaste 100 åren och zooma ut. Notera hur nedgångar alltid följs av uppgångar och andas ut.

MISSA INTE: Hitta rätt balans i en långsiktig portfölj

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem