Wilma Håkansson känner starkt för Unga Aktiesparare. Foto: Privat.

Fyllde saknaden – med UA: “Gick all in”

Wilma Håkansson är extra svag för kunskap, gemenskap – och en sund privatekonomi. Därför är det inte så konstigt att hon blivit förälskad i Unga Aktiesparare och drivs av att arrangera lyckade eventet i organisationens regi. “För mig gör det verkligen halva jobbet att omge sig med människor som också investerar”.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2023

Wilma Håkanssons intresse för aktier och sparande väcktes när hon var 18 år gammal och hennes mamma öppnade ett konto åt henne hos en nätmäklare.

– Hon gav mig mer eller mindre inga instruktioner. Mestadels eftersom jag är en person som gillar att lära mig själv. Därefter började jag investera små, små pengar. Då började jag komma till insikten: “Att kunna få ens egna pengar att jobba för en?” Snacka om fint, säger hon.

Helsingborgstjejen Wilma Håkansson var väldigt aktiv i elevkårer och var med och både skapade event på skolor och utbildade andra under sin gymnasietid. När hon tagit examen från gymnasiet hon gick på i “Sundets pärla” i Skåne uppstod ett stort tomrum. Då dök Unga Aktiesparare upp som räddare i nöden.

– Som en blixt från klarblå himmel såg jag Unga Aktiesparare på LinkedIn. Jag undrade direkt för mig själv: ”Varför har jag inte engagerat mig i detta tidigare?”. Så då bestämde jag mig för att gå all in.

Wilma Håkanssons UA-bana inleddes som föreläsare i dotterbolaget Ung Privatekonomi. Hon nämner tiden som en av de mest absolut mest roliga och lärorika jobbupplevelserna. När tiden sedan inte räckte till och hon tvingades sluta som föreläsare gick hon i stället med i lokalavdelningen Stockholm Syds styrelse.

– Här sitter jag i dag tillsammans med sju andra styrelsemedlemmar och har det fantastiskt kul, betonar hon, och tillägger:

– Vi gillar att skapa event som är en härlig mix av att skaffa nya lärdomar och lära känna nya människor som tycker det är roligt att investera. För mig gör det verkligen halva jobbet att omge sig med människor som också investerar. Då är det verkligen svårt att glömma bort att titta på aktieportföljen denna vecka eller att undgå aktietips.

MISSA INTE: Blev medlem i UA – före sin födsel: “Hoppas rekordet står sig”

Större hjärtefråga

Wilma Håkansson, som har flyttat till huvudstaden för att jobba med försäljning, berättar att hon allt som oftast investerar i större bolag som har många aktieägare.

– Min portfölj är stor. Det betyder absolut inte att jag är rik ännu (skratt), utan däremot att jag investerar lite pengar i många olika företag. För mig är köptröskeln inte så hög. Tror jag på företaget, har det många ägare och ser det ut som ett bra köpläge? Då kör jag.

För att lyckas med sitt sparande är det sunt att göra en budget. Wilma Håkansson rekommenderar att gå igenom sina månadsutgifter och sedan sammanställa. Det gör att det går att få en överblick kring vilka utgifter som kanske gått lite väl överstyr.

– Det är helt okej att spåra lite. Men nu vet jag till nästa månad att det kanske inte är supersmart att resa med Uber tio gånger på en månad när jag har ett SL-kort, för att ta ett exempel. Det är så sjukt lätt att skapa en budget för att få en översikt av vad du faktiskt spenderar dina pengar på. Det är så lätt att pengarna annars bara magiskt försvinner. Då har vi ju i slutändan mindre pengar kvar att kunna investera.

Wilma Håkanssons engagemang för Unga Aktiesparare är stort rakt igenom. Men det finns en särskild sak som hon lägger extra mycket kraft på.

– Min personliga hjärtefråga är att skapa tjejevent för att få fler tjejer till börsen. För visst är det otroligt dåligt att endast 38 procent av de som investerar i Sverige i dag är kvinnor? Det ska vi förbättra. För er unga tjejer som läser detta just nu och är bosatta i Stockholmstrakten: Ni kan hålla utkik efter ett väldigt spännande event som kommer att dyka upp under våren.

Vad är det allra bästa med UA?

– Så klart gemenskapen. Att få hänga med så många målmedvetna unga människor, som hela tiden strävar efter att lära sig mer, är verkligen svårslaget. Jag har lärt känna några av mina allra bästa kompisar genom UA. Det är jag otroligt tacksam för.

SE ÄVEN: Från lokalavdelning – till riskkapitaljätte

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem