Robert Andersson. Foto: Privat.

Fullinvesterad – trots fallhöjd

Det finns ett ordspråk på börsen som lyder: ”Pessimists sound smart – optimists make money”. Ordspårket är briljant och det krävs inte mycket studier för att bekräfta dess korrekthet.

Denna artikel framgår ur Stock Magazine nummer 1 2023

Med det sagt har börsen nu stigit 23 procent sedan botten och är bara ned 19 procent från toppen. Marknadsförutsättningarna har dock blivit klart sämre. Dels närmar vi oss med rask takt en riktig lågkonjunktur, vilket vi inte sett på länge. Den främsta faktorn är dock de kraftigt stigande räntorna. Dessa påverkar bolagens finansieringskostnader i allra högsta grad. Men än mer påverkar det investeringskalkylerna.

Ända sedan jag började handla aktier aktivt 2015 har det pratats mycket om TINA (There Is No Alternative) som en anledning till att värderingarna på börsen skulle vara höga då börsens direktavkastning trots allt var klart bättre än alla former av ränteinvesteringar. Det eldade på aktiekurserna. På bara ett år har TINA dock bytts ut mot TARA (There Are Reasonable Alternatives).

Helt plötsligt går det nu att köpa räntefonder med en förväntad avkastning kring 10 procent före avgifter. Det är en enorm scenförändring. Samma argument som använts i för högre multiplar i tio år borde nu användas för lägre.

Förvisso har värderingarna kommit ned lite till följd av stigande vinster. Men å andra sidan har tillväxtförväntningarna också försämrats till följd av den annalkande lågkonjunkturen.

SE ÄVEN: Var inte en nyttig idiot

Lurigt läge

I mitt dagliga arbete som aktieanalytiker letar jag ständigt efter köpvärda aktier. Det var inte en särskilt svår uppgift under hösten. I dagsläget är det däremot betydligt svårare. Allt fler aktier framstår som ganska rimligt prissatta, där osäkerheterna dessutom framför allt ligger på nedsidan. Det känns som marknaden har hittat en viss jämvikt kring dessa nivåer och nu väntar på nyheter som kan få det att svänga över åt det ena eller det andra hållet.

På nedsidan är oron för om inflationstoppen verkligen är passerad och om det kommer en ny inflationsvåg snart. Det skulle riskera att göra lågkonjunkturen betydligt tuffare än väntat då centralbankerna behöver fortsätta höja räntorna.

Optimisterna tror i stället att den påbörjade inflationsnedgången kommer att gå snabbt och återgå till normala nivåer redan efter sommaren för att sedan ge skäl åt centralbankerna att åter börja sänka räntorna.

Under 2023 blir det därför återigen viktigt att hålla sig uppdaterad på makrohändelser. Främst inflationens utveckling och därmed räntan. Om jag skulle tvingas peka på något enskilt kvartal i år skulle jag peka mot det andra. Då är det viktigt för börsen att vi ser en tydligt fallande inflationstakt. På bolagsfronten skulle jag också säga att rapporterna för det andra kvartalet sannolikt blir vägledande. Då har både elpriserna och de högre räntorna slagit igenom fullt ut mot de flesta hushåll.

Om bolagen lyckas hålla en god efterfrågan uppe i det andra kvartalet skulle det därför vara ett stort styrketecken. I tillägg till det presenteras också rapporterna mitt i sommaren när likviditeten på börsen är klart lägre. Det kan innebära att starka kursrörelser förstärks ytterligare.

Investerare ska dock inte glömma att världen ofta är mer snabbföränderlig än det går att tro och såväl stora nedgångar som rejäla uppgångar kan komma snabbt. Trots att jag upplever ett ”avvakta-läge” på börsen just nu väljer jag därför att fortsätta att vara fullinvesterad i aktier med det klassiska citatet ”Optimists make money” i minnet.

MISSA INTE: Skidskyttestjärnans lärdom – av tunga aktiebommen: “Är ingen börshaj”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem