”Fråga dig själv vad just du kan göra”

Författaren Natalie Eriksson brinner för att få fler kvinnor att spara i aktier och fonder. Det finns flera saker att förbättra för att lägga grunden till ett mer jämställt privatekonomiskt klimat. ”Ett bra sätt är att börja gräva där vi står”, säger sparprofilen.

Kommunikationskonsulten Natalie Eriksson har skrivit boken ”Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare” och är bland annat medgrundare av ett Facebooknätverk med fokus på att öka medvetenheten och underlätta för fler kvinnor och tjejer att ta steget och börja investera i värdepapper. 

När Unga Aktiesparare pratar med Natalie Eriksson på internationella kvinnodagen den 8 mars konstaterar hon att det går att göra mycket för att bygga sparvärlden till en mer jämställd sådan.

– Jämställdhet kan handla om många olika saker. Jag tror att ett bra sätt är att gräva där vi står. Att fråga sig vad man själv kan göra för att skapa jämställdhet i sin egen kontext. Det kan exempelvis handla om ledarskap, rekrytering, retorik, kultur och vilka projekt eller personer vi väljer att satsa på, säger Natalie Eriksson. 

Varför tror du att färre kvinnor sparar i aktier och fonder och vad går det att göra för att sänka tröskeln?

– Börsen har historiskt sett varit en manlig arena och förändringar sker ofta inte över en natt, betonar hon, och tillägger sedan: 

– Men det finns många bra förebilder, många olika nätverk och flera organisationer, så som Unga Aktiesparare, som öppnar upp och möjliggör för fler människor att förstå och ta del av de möjligheter som finns. 

LÄS OCKSÅ: Ställer om traditionen – bjuder in alla kvinnor i Sverige: ”En vacker dag är börsvärlden jämlik”

Tvekar inte att ställa upp

Siffror från Euroclears årliga rapport av ”Aktieägandet i Sverige” för 2020 visar att kvinnligt aktieägande ökade med besked det föregående året. Natalie Eriksson understryker att hon lägger mycket fokus på att underlätta för fler kvinnor att få upp ögonen för börsen i nätverket på Facebook. 

– Jag driver även företag på fulltid och försöker att finnas tillgänglig för personer som också vill starta eget och skapa ett ägande den vägen. Sedan sitter jag i styrelsen för Sue Ellen Investments. Det är ett företag som verkar för just jämställt sparande. 

Natalie Eriksson anser att finansbranschen som helhet bör tänka mindre i termer av ”one size fits all”. 

– Alla människor har olika förutsättningar och behov. Jag tror på att nå människor i en relativt ung ålder för att väcka ett intresse som kan växa över tid. 

Det finns heller ingen mening att ”sminka grisen” och sälja in alternativ med orimligt höga avgifter eller villkor som är svåra att förstå. 

– Sparare förtjänar transparens och tydlighet, betonar Natalie Eriksson. 

Att fler personer, inte minst utanför finansbranschen, diskuterar öppet om investeringar är också något som kan göra fler nyfikna på att spara i aktier och fonder, enligt Natalie Eriksson. 

– När vi hör våra vänner, kollegor och familjemedlemmar prata och inspirera kan tröskeln sänkas, tror jag. 

MISSA INTE: Glädjebeskedet – ungt och kvinnligt aktieägande ökar stort: ”UA spelar viktig roll”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem