Forskningspassion öppnar för framtidens avkastning

I sin roll som analytiker på investerarnätverket Sciety är Teodora Andonova med och hittar riktiga pärlor inom life science-segmentet. Hon har en gedigen erfarenhet av biomedicinsk forskning – och ska nu även bredda perspektivet i förvaltningen av Unga Aktiesparares egen aktieportfölj. “Jag är lyckligt lottad som får kombinera mina största passioner på jobbet varje dag”, säger Teodora Andonova.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2022

Sciety är en av Nordens ledande investeringsaktörer inom life science och digital hälsa för onoterade bolag. 30-åriga Teodora Andonova är anställd som analytiker.

– Vi investerar i life science-bolag som söker finansiering. Det kan vara bolag inom medtech, biotech, pharma, digital hälsa och bolag som utvecklar forskningsverktyg. Vår vision är att innovationer inom life science ska nå sin fulla potential och vi investerar i de mest lovande tillväxtbolagen, säger Teodora Andonova. 

Teodora Andonova berättar att Sciety utöver kapital även bidrar med den kunskap som finns i Sciety-nätverket för att på så vis få bolagen att lyckas ännu bättre.

– Jag analyserar bolagen vi får in. Jag får prata med passionerade forskare, innovatörer och entreprenörer. De berättar om sina idéer och om sina medicinska produkter. Det är otroligt roligt att få bidra till deras framgång och vara med på resan.

Hon konstaterar att intresset för biologi föddes i mycket ung ålder och att det absolut roligaste i skolan var att genomföra och analysera experiment. Att bli läkare var inte riktigt det Teodora Andonova ville. Men att studera biomedicin vid Örebro universitet kom att passa henne som handen i handsken. 

– Det var så spännande att få lära sig allt om kroppen – om celler, genetik och om varför vi blir sjuka. Jag tog in allt på varje föreläsning och blev oerhört fascinerad. 

Teodora Andonova fortsatte sedan att läsa en masterutbildning inom biomedicin vid Karolinska Institutet i Stockholm och doktorerade inom medicin med fokus på barncancer. 

– Jag ville forska inom ett område som jag verkligen brinner för och disputerade för knappt ett år sedan. Jag har alltid varit intresserad av hur något i tidigt experimentstadium kan utvecklas och till slut bli en produkt som hjälper människan. Då är det inte bara forskning som spelar roll, men så mycket mer, bland annat måste det finnas kapital och entreprenörskap. Det var även därför som jag läste kurser inom medicinsk innovation och entreprenörskap vid Stockholm School of Entrepreneurship.

Teodora Andonova konstaterar att det krävs många färdigheter för att göra bra analyser av bolag i tidiga faser. 

– Det går aldrig riktigt att veta hur det kommer att gå och det är allmänt känt att life science-bolag är mer binära än de flesta andra. Men går det bra är avkastningen mycket högre än i de flesta andra sektorer. 

LÄS OCKSÅ: Undvik beska aktiepiller

Hur ska en person som är intresserad av att investera i life science-bolag tänka rent generellt?

– Det är viktigt att diversifiera sig och inte allokera för mycket av sin portfölj till bolag som kanske exempelvis bara har ett läkemedel igång. Om de har flera studier för olika produkter samtidigt är riskspridningen bättre. De större och mer stabila läkemedelsbolagen har ju flera olika produkter och står därför mycket stabilare. 

Breddar kunskapsbasen

Teodora Andonova framhåller att det är A och O att investera i värdepapper som du känner att du förstår dig på. Oavsett om det handlar om att köpa aktier i life science-bolag eller någonting helt annat. 

– Jag har lärt mig mycket om ekonomi genom att vara medlem i Unga Aktiesparare och ser nu fram emot att vara en del av investeringskommittén bakom UA Asset Managements portfölj. 

När det gäller investeringar inom life science har Teodora Andonova hittills mest varit fokuserad på den privata marknaden. Men över tid hoppas hon kunna bidra med ett helt nytt perspektiv till UA Asset Management. 

– Jag är laddad för att lära mig mer om noterade investeringar. Det är klart att jag har en fördel av att jag har en större förståelse kring det vetenskapliga och vet hur publikationer ska läsas. Jag kollar på marknaden och på konkurrenterna och skapar mig en bild av huruvida bolaget kan tjäna pengar eller inte på sin produkt.

– Jag tycker också att det är viktigt att se vilka personer som står bakom ett bolag. Vad teamet har för erfarenhet och kompetens och vad det är som driver dem.

Teodora Andonova anser att många forskningsbolag i tidig fas är alldeles för snabba med att gå till börsen.

– Volatiliteten är mycket större och marknaden på börsen ställer högre krav på nyhetsflödet. Det kan också uppstå väldiga rörelser för att många småsparare i vissa fall inte riktigt förstår nyheterna från bolagen. Till exempel vad en studie har visat. För många bolag är det nog bättre att få en större arbetsro och att jobba i lugn och ro på den privata marknaden. Det kan skapa bättre lönsamhet och värde över tid.

Vilka är dina bästa karriärsråd?

– Jag tror att det är bra att veta att det går att kombinera olika ämnen som man är intresserad av. Jag visste bland annat inte att det gick att kombinera finans och medicin. Det går absolut att tjäna pengar på det som gör en mest passionerad. Gå på seminarium, ta kurser och prata med människor. Genom att vara öppen och intresserad blir det lättare att hitta det man söker, säger Teodora Andonova.

MISSA INTE: Rätt medicin för fondportföljen

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem