Förändringarnas stora mästare

Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson skriver om småländska börsframgångar i sin senaste ledarkrönika.

Denna ledarkrönika framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

Förutsättningarna har ändrats i takt med att åren gått och samhällen utvecklats. Men en sak är sig fortsatt lik. Börsnoterade bolag från Smålands förmåga att skapa aktieägarvärde över tid.

Landskapet med invånare som, på hälften skämt och till lika stor del allvar, kallas för “snålläningar” har varit flitigt på att förse Stockholmsbörsen med många succébolag.

Vad beror det här på? Mycket tycks handla om utmaningarna som det då fattiga området i södra Sverige tvingades hantera med sitt viktiga jordbruk under de tidiga delarna av 1900-talet. Redan då föddes den innovation i kombination med ett försiktigt, ekonomiskt och hållbart tänk som fungerar lika bra även i början av 2021.

Framgångssagorna från Småland har varit noga att alltid ha en fot nära eller till och med på bromsen, samtidigt som bolagen aldrig varit rädda för att trycka pedalen i botten och expansionsgasa med den andra.

En entreprenörskultur präglad av både hygglighet och samarbete men även av hårda krav och effektivitet har lagt grunden till börsfullträffar som Nibe från Markaryd och Garo från Gnösjö och Ikeas enorma resa från en liten firma i Älmhult till en global möbeljätte.

I det här numret har vi inte minst valt att berätta flera historier om bolagen och personerna från landskapet som cementerat sig på världskartan.

Småländska bolag kommer att sättas på nya prov under det kommande decenniet, men med hjälp av både erfarenheter, mod och viljestyrkan att hela tiden våga utmana sig och bli bättre gör förutsättningarna för fortsatt hög avkastningsleverans mycket goda på längre sikt.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem