Fokusera rätt – bli din egen lyckas börssmed

Orosmolnen tycks bli allt fler. Börsen faller tungt och många småspararfavoriter tar mycket stryk. Innebär det att det är dags att lämna aktiemarknaden? Absolut inte. Hur du agerar i motgång är viktigare än att bara vara med när det råder guld och gröna skogar. Men för att vara lugn och dra nytta av svängningarna behöver du ha din strategi på plats.

Nej, det går inte att säga att börsåret 2022 inletts på något särskilt roligt sätt. Det som i mångt och mycket var, eller i alla fall kändes som, en klang- och jubelföreställning före årsskiftet har förbytts till magont, huvudvärk och obehagliga känslor som hos vissa kanske kulminerar i panik och försäljningar av värdepapper för att lugna stressade nerver en aning. 

Det är klart att troliga räntehöjningars ovissa påverkan på den ekonomiska spelplanen och bolag, åtstramningar av en frikostig penningpolitik och en drastiskt ökande inflation, rejält stigande energipriser och den alltmer oroande retoriken och upptrappningen i Rysslands agerande mot Ukraina med en skakig, snårig geopolitisk situation som följd inte är några trevliga faktorer. 

Att börsindex backar betänkligt är inte en märklig konsekvens. Mixen jag beskrivit ovan skapar en obehaglig och illasmakande cocktaildrink. Att både både storbolagsindex OMXS30 och mer breda OMXSPI-index är ned rejält i början av 2022 får ses som fullt rimligt.

LÄS OCKSÅ: Aktier som kan stå pall i tuffa tider

Psykologiskt komplext

Men att många, kanske inte minst yngre investerare som jag själv och många som läser denna text, upplever själva utvecklingen på aktiemarknaden som extra jobbig handlar nog inte bara om händelserna som satt sin prägel på starten av året. 

Det beror nog mycket på att många vant sig vid jämna uppgångar och uppmuntrande nyheter som gjort att det blivit lätt att glömma bort att börsen faktiskt kan gå ned – och det ordentligt ibland. 

Det finns ingen regel som säger att det ultimata klimatet för aktier alltid ska gälla eller att större sättningar, som kan vara svåra att förstå sett till de siffror som bolagen levererar och hur de utvecklas rent operativt, inte förekommer. Att alltid få stabil, fin avkastning är ingen garanti eller rättighet.

I regel inträffar minst en korrektion om en nedgång på 10 procent per år på börsen, trots att den generella avkastningen ligger på omkring 7–8 procent årligen sett ur ett längre perspektiv. 

Som ni ser: Resan är sällan spikrak och innehåller massvis av olika studsar och hinder på vägen. Men vid tider av volatilitet och turbulens gäller det att inte hetsa upp sig i onödan och gräva sig själv den djupaste gropen av alla. Det görs genom att agera i panik och att sälja bort sig utan noggrann eftertanke.

I stället går det att göra tvärtom när det skakar och bli en vinnare på svängningarna. Vem är ansvarig för hur utvecklingen ska bli? Jo, det är ingen annan än du själv i egen hög person. 

Men för att kunna hålla huvudet kallt och inte gå i psykologiska fällor gäller det att ha sitt fokus och sin strategi på rätt plats. Genom att känna dig trygg i det du gör, veta vad du vill och ha en sund balans i tillvaron där du vet vilka pengar som ska användas till vad är du redan på rätt väg.

MISSA INTE: Nyckeln till framgång: Hållbar balans

Här följer ett par tips: 

1. Rätt pengar på rätt ställe

Ska du använda dina sparpengar i närtid eller har något större köp, likt en kontantinsats till en lägenhet, på gång? Då ska du inte ha dessa pengar på börsen. 

Du ska endast placera pengar som du kan avvara i åtminstone tre år och naturligtvis veta att du klarar av dina vanliga utgifter och att ha en dräglig tillvaro oavsett läget på börsen för stunden.

Pengar som ska spenderas alldeles runt hörnet bör finnas på ett sparkonto för smidigast åtkomst. Även om både ränte- och inflationsläget är trist.

2. Riskspridning

Lägg inte alla ägg i samma korg. Unga Aktiesparare rekommenderar att äga åtminstone tio olika aktier och att investera i flera olika typer av bolag inom olika branscher och som verkar på skilda geografier. Det är heller inte fel att komplettera med intressanta fonder för att nå andra typer av nischer eller marknader som kanske är svåra att investera i genom att köpa enskilda bolag som mindre investerare i Sverige.

Att bredda sin portfölj skapar både lugn och ger en möjlighet att stå emot även i sämre trender. Då slipper du känna dig stressad i onödan.

3. Se möjligheterna

Innebär förändringar och oro i omvärlden att alla dina innehav nödvändigtvis har blivit sämre för att de tappar i slagkraft på börsen? Givetvis inte. 

Det går upp och ned på marknaden och det hänger absolut inte alltid samman med att bolagen presterar dåligt eller inte hänger med i utvecklingen. När börsen faller och den generella investerarflocken tycks fly alla sorts värdepapper i hög fart kan det i stället uppstå utsökta lägen att fyndköpa. 

4. Ha koll

Naturligtvis måste du dock känna dina vänner i portföljen väl och veta vad de gör och hur de kan hantera olika situationer som uppstår och påverkar dem. En av Unga Aktiesparares gyllene regler är att förstå vad du köper och att använda sig av den är ett väldigt smart drag. 

Då lär du dig att förstå när ett kursfall kan vara överdrivet och innebära ett köpläge. När du har örat mot rälsen kan du också snabbt begripa när någonting går fel i bolaget rent operationellt och börja fundera om det då är dags att sälja dina aktier i innehavet.

Du ligger steget före, med andra ord, och kan zooma ut och lägga energi på annat just när det stormar som värst på havet och andra sveps med av de volatila indexvågorna.

Det som betyder mest

När bottnar egentligen börsen för den här gången? Jag önskar att jag hade svaret. Hur mycket större kan fallet bli? Jag är ledsen att jag inte vet. Hur stor påverkan kommer det ansträngda geopolitiska läget och ränteförändringar att få? Det kan jag inte svara på heller.

Men någonting som jag är desto mer övertygad om är att ett månadssparande, att ha en rimlig riskprofil och att våga fortsätta investera även när det är volatilt på marknaden kommer att göra dig till en vinnare över tid.

Ränta-på-ränta-effekten finns där och ger dig en enorm support över tid. Glöm inte att bolagens utveckling och vinster styr aktiekursens resa på längre sikt och att lägga koncentration och kraft på rätt saker i både ditt analysarbete och i din vardag.

Då blir ditt liv bättre – och kommer även att innehålla mer lönsamma och lyckade investeringar.

SE ÄVEN: Tiden är din bäste sparkompis

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem