Fimpa ciggen – köp din drömbil

Att avstå att röka är mycket hälsosamt – för både kroppen och plånboken. Över tid skapar de sparade pengarna en skön, växande glöd i portföljen, skriver Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2022

Ett av de bästa besluten både för min hälsa och min plånbok har varit att inte röka. De allra flesta väljer att inte röka för sin hälsas skull, men jag skulle gissa att något färre har sin ekonomi i åtanke när de väljer att inte göra det. För flera år sedan var jag på en nyårsfest med mina vänner. Under denna tid var det ganska populärt att feströka i min umgängeskrets. Själv hade jag inte ens provat. Jag var den jobbige kompisen som tjatade om hur ofräscht och onyttigt det var. Mitt tjat hade ytterst lite effekt.

Några timmar innan tolvslaget står jag och en av mina vänner på balkongen och tar lite frisk luft. Då bestämmer han sig för att ta en cigg. Det tar ungefär två sekunder innan jag kommenterar hur dåligt det är för hälsan. Han ler och säger enkelt: ”Henrik, det vet jag med”. 

Då hälsoargumenten inte gav någon effekt kastar jag ur mig något i stil med att det är “mycket onödiga pengar som går åt och att den som rökt hela livet skulle kunna köpa en Ferrari i stället om den inte rökte”.

Min vän behåller sitt lugn och frågar mig hur många bilar som är på parkeringen nedanför balkongen. Jag förstår inte riktigt poängen med frågan. Men jag gissar på något mellan 50 och 100 bilar. Efter det följer han upp med frågan om någon av bilarna är en Ferrari. 

Med mina begränsade kunskaper om bilar lyckas jag ändå komma till slutsatsen att ingen av bilarna var en Ferrari. Troligen röker inte de flesta av ägarna till dessa bilar. Men ändå har ingen Ferrari, får jag förklarat för mig.

LÄS OCKSÅ: Våga sälja med förlust

Tävlingsmänniskan i mig kan inte riktigt släppa att jag har fel, så jag frågar hur mycket det kostar att röka. Vi kommer fram till att ungefär 750 kronor i månaden är det som de rökare som vi känner spenderar i månaden. Då säger jag till min kompis att från och med i dag kommer jag att spara 750 kronor i månaden för att visa att det kan bli till en Ferrari. 

Det har snart gått nio år sedan dess och sparandet rullar på. Pengarna har investerats i en svensk indexfond. Det har gett sparandet en extra skjuts och kommer under långa loppet att stå för det mesta av utvecklingen. Vid några efterföljande nyår visades resultaten upp och antalet rökta cigaretter gick ned. Även efter en större börsnedgång har det blivit en bra slant.

Troligen kommer mitt ”Ferrari-sparande” inte att bli just en Ferrari. Men jag ser fram emot att det är tillräckligt mycket för att köpa en Ferrari. Det kommer att bli något annat kul för pengarna eftersom jag är en alldeles för dålig bilförare för att köra en Ferrari.

MISSA INTE: Kreativa sparknep som blir lönsamma

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem