Fem skäl att köpa investmentbolag

Det finns flera fördelar med att investera i ett eller ett par investmentbolag och behålla aktierna långsiktigt i portföljen.

Denna text framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

Att äga aktier i investmentbolag är mycket populärt bland människor runt om i vårt avlånga land.

Hundratusentals svenskar har investerat i sparformen.

Har du inte hoppat på tåget och äger åtminstone någon aktie? Det är inte försent ännu.

Sett ur ett längre perspektiv finns det stor uppsida i att köpa aktier i investmentbolag.

LÄS OCKSÅ: Så fungerar ett investmentbolag

Här nedan listas fem anledningar:

  • Enkelt och smidigt

Genom att köpa aktier i investmentbolag behöver du inte själv, om du nu inte vill göra det, engagera dig i dina investeringar. Du får ta rygg på erkänt skickliga finansfamiljer som Wallenberg och Lundberg och företagsledningar och förvaltare som skapat stora värden över tid och har resurserna, kunnandet och incitamenten för att fortsätta göra det över tid.

  • Spridning av risker

Investmentbolagen på Stockholmsbörsen är allt som oftast stora ägare i flera, globala bolag och äger massvis av innehav inom flera olika sektorer. Det gör att du exponerar dig mot olika typer av verksamheter, med olika förutsättningar och som gillar olika tider i makroekonomin olika mycket. Det är en trygghet att ha en bredd vid händelse av ett plötsligt fall på börsen som kanske drabbar vissa sektorer hårdare än andra.

MISSA INTE: Lär dig analysera ett investmentbolag

  • Intressanta valalternativ

Investmentbolagen har samma affärsidé i grunden, att vara med och skapa värden i innehavsbolaget som leder till avkastning i den egna aktien, men kan ändå ha väldigt olika inriktningar. Investor satsar brett på Stockholmsbörsen och har en egen onoterad del av bolag i Patricia Industries. Industrivärden är väldigt exponerat mot svenska industribolag. Latour har, utöver en stor börsportfölj, en helägd onoterad industrirörelse. Kinnevik fokuserar på att hitta nya succéer i den nya ekonomin, Lundbergföretagen gillar fastigheter och Svolder jagar intressanta småbolag. Det finns ytterligare ett antal andra alternativ.

  • Billigt

Det finns en sak som skiljer ett investmentbolag och en aktiv förvaltad fond åt. Förvaltningsavgiften är allt som oftast lägre i ett investmentbolag.

”En passivt förvaltad fond har ofta en avgift på runt 0,4 procent och en aktivt förvaltad fond har ofta en avgift på cirka 1,5 procent. Avgifterna i stora investmentbolag som Investor, Industrivärden och Latour uppgår ofta till omkring 0,1 procent och då får du aktiv förvaltning och riskspridning”, sa experten Marcus Fridell i en intervju med Aktiespararen förra året.

Dessutom går det ofta att köpa en investmentbolagsaktie till en så kallad substansrabatt, att bolagets aktie handlas lägre än vad själva tillgångarna (värdet på innehav) uppgår till tillsammans. Ibland kan det dock vara tvärtom. Då kallas det för substanspremie.

YTTERLIGARE LÄSNING: Investmentbolaget med störst potential: ”Solklar favorit”

  • Historiken på din sida

En siffra, hämtad ur Marcus Fridells bok ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”, från Uppsala Universitet 2018 visar att investmentbolag som grupp var en klart bättre sparform än passivt och aktivt förvaltade Sverigefonder under en 15-årsperiod. 600 procent avkastning, jämfört med 150.

Om du väljer ut ett par investmentbolag som passar just dig och sparar regelbundet och långsiktigt finns det stora chanser att dina investeringar kan öka markant i värde.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem