Fastighetsraketen: ”Ska bli nya folkaktien”

Samhällsbyggnadsbolagets vd Ilija Batljan om: Kontorsfastigheter, tryggheten i bolaget, framtidens målsättning och emissionen.

Denna text framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden grundades 2016 och har snabbt blivit ett populärt tillägg i portföljen med en snabb tillväxt på antalet aktieägare. Vi tog tempen på det relativt nyfödda fastighetsbolaget som har varit aktiva under krisen.

– Jag tror att vi är uppe i drygt 60 000 aktieägare, vilket är väldigt starkt för ett bolag som är fyra år gammalt. Det är något vi gillar då vår ambition är att kunna vara ett alternativ till att ha pengar på banken med bättre avkastning.

Hur mår Samhällsbyggnadsbolaget idag?

– Vi mår bra trots den hemska pandemin, vi levererar fastigheter som behövs och som är en viktig del av den sociala infrastrukturen.

LÄS OCKSÅ: Aktiechefens tre favoriter: ”Jätteintressant – ser bra ut”

Vägen fram i krisen

SBB har inte legat på latsidan under Corona-pandemin, då de sålde flertalet fastigheter. Det har hänt mycket för bolaget under året som aktiekursen har speglat. Kollar vi på b-aktien har utvecklingen varit w-formad, första dippen kom i enlighet med börsen och den andra när vd:n blev anklagad för insider-brott, något som kort därefter lades ned och kursen gick snabbt uppåt igen. Idag handlas b-aktien till omkring 24 kronor.

– Vi har lyckats sälja fastigheter för över 10,9 miljarder kronor under en av de mest utmanande tiderna på decennier. Det tycker vi är ett styrkebesked och där ska vi kunna nå en starkare rating redan under tredje kvartalet.

Bolaget har inte ruckat på sin utdelning under pandemin. De har som målsättning att höja den kvartalsvisa utdelningen varje år.

– Vi har en trygg och stabil intjäning och vi ska kunna höja utdelningen varje år under en lång tid framöver.

MISSA INTE: Proffsets tips: ”Aktierna som kan ge utdelning i höst”

Insiderköp och målsättning

SBB är ett av de bolagen där ledningen äger mycket aktier i bolaget.

De har varit ett fokus på att ledningen ska äga aktier i bolaget, vilket har varit viktigt för Ilija redan vid grundandet av bolaget.

– Det är bra när de som jobbar i bolaget har Skin in the game och känner med- och motgångar.

Var befinner sig SBB om fem år?

– Vi har ett kommunicerat mål att vi ska ha fastigheter på ett värde av 125 miljarder kronor om fem år. Vi ska fortsätta på den inslagna vägen genom att fortsätta att växa, jag tror att det finns riskfördelning och potential när det kommer till fastighetsförädling – och förvaltning. Vi kunde visa att vi kunde ta in 20års pengar mitt under pandemin, den 27e mars när inget annat bolag kunde ta in såna pengar. Det visar att investerare har ett stort förtroende för oss att bygga upp ett bolag med långa och trygga kassaflöden.

Framtiden för kontorsfastigheter

Hemarbete har fått en ny innebörd under 2020 och hur det kommer att se ut framåt i tiden är något som det har spekulerats mycket om. Det har talats om ”kontorsdöden” och det är en avgörande faktor för en del fastighetsbolag. SBB har varit försiktiga med den delen av sina fastigheter och sålt av majoriteten som de fick med sig genom Hemfosa-förvärvet.

– Den försäljningen gjorde vi redan innan pandemin. Vårt fokus ligger på lågrisktillgångar och social infrastruktur som skolor, äldreboenden, LSS-fastigheter och svenska hyresrätter.

SE ÄVEN: Börsens starkaste utdelningshöjare

Emissionen i somras

Det har diskuterats varför småspararna inte fick ta del av den konvertibel som gjordes i somras och Ilija menar att det var en så kallad tvingad konvertibel.

– Det typen av konvertibel är något som aldrig tidigare har gjorts i Sverige, där minsta beloppet var en miljon kronor och endast kunde erbjudas till professionella investerare.

Att nå ut till småsparare är något som IIija arbetat aktivt för, han säger lite skämtsamt att han hellre åker till Aktiespararna i Klippan än att ta en drink med en investerare på Stureplan.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem