“Fantastiskt steg att bara börja spara”

En prestigelös lagspelare med spetskvaliteter. Så går det att beskriva fotbollsintresserade Batuhan Yigins breda roll inom Unga Aktiesparare. “Det bästa med förbundet är medlemmarna och alla möjligheter”, säger han.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2022

När favoritklubben Fenerbahce från Istanbul i Turkiet går lite knackigt har Batuhan Yigins resa inom Unga Aktiesparare tagit formen av en rak motsats.

Han hittade till förbundet i slutet av 2019 efter att han fått jobb på Handelsbanken. Batuhan Yigin fick sätta sig in i bankens sparaffär med allt från aktier och fonder till pensionssparande och olika typer av konton.

– Det blev min vardag och jag älskade det. När jag sedan återupptog mina studier hamnade jag med klasskamrater som alla ville lära sig mer om sparande. Här hade jag nog ett stort inflytande på mina vänner som vi i dag skämtar mycket om, säger han med ett leende. 

Batuhan Yigin betonar att han inte fick den kunskap om aktier och sparande som han önskade sig trots att han studerade vid ekonomiprogrammet på Blackebergs gymnasium i västra Stockholm. 

– Att ha en god koll på sin egen ekonomi var för mig en självklarhet och i detta avseende finns det ingen bättre plats än Unga Aktiesparare. 

I början av 2022 är Batuhan Yigin ordförande för lokalavdelningen Stockholm Nord. Han är även engagerad i arbetet med den nya gymnasieprofilen där han fokuserar mycket på juridiska aspekter. Det är något som passar ypperligt med tanke på 22-åringens studier inom ämnet vid Stockholms universitet.

– Det är oerhört spännande att utvecklas inom aktiemarknadsrätt samtidigt som jag får möjlighet att bidra till elevers utveckling under gymnasietiden. Bakom satsningen med gymnasieprofilen finns så mycket arbete och fantastiska kollegor som vi inom förbundet är mycket stolta över.

Vad är det bästa med Unga Aktiesparare?

– Helt klart medlemmarna inom förbundet. Jag har träffat många nya vänner, samarbetspartners och mentorer som jag i dag har kontakt med på daglig basis. Dessutom får man i tidig ålder möjligheten att utöva sina teoretiska kunskaper i praktiken. 

SE ÄVEN: Nyförvärvet: Här är mina favoritaktier

Säkrar upp

Batuhan Yigin framhåller sina föräldrars viktiga betydelse i att successivt lära honom att hantera pengar på egen hand. Han började investera på börsen som 19-åring och bygger mycket av sin filosofi på Unga Aktiesparares gyllene regler.

– Jag sparar långsiktigt, regelbundet och försöker alltid sprida riskerna, vare sig det är aktier eller fonder. Det kan exempelvis handla om att investera med ett globalt perspektiv och i flera olika sektorer samtidigt. Sedan vill jag gärna se en god tillväxt, lönsamhet och värdering i de bolag jag investerar i. 

Har du några favoritaktier eller fonder?

– Jag försöker att inte blanda in känslor i mitt sparande, men det är givetvis lättare sagt än gjort. Alla är vi trots allt bara människor. Jag tycker exempelvis att techbranschen är spännande. Sedan är det intressant med bolag inom den hållbara energisektorn. Sektorerna är viktiga för framtidens samhällsbyggnad och ligger mig därför varmt om hjärtat, säger Batuhan Yigin, och lyfter fram Microsoft, Balder och Investor som tre bolag han ägt en längre tid. 

Batuhan Yigin konstaterar att hans sparande till största del utgörs av aktier och sedan kompletteras med fonder. 

– Det fina med ett fondsparande vid sidan av aktiesparandet är att det ger en otroligt fin exponeringsbredd. Särskilt fonder som har ett globalt investeringsfokus. Det gör att jag kan investera i framstående bolag i de länder där jag personligen inte har hög närvaro. Att hålla sig informerad blir enligt mig svårare i utländska bolag och fonder blir därmed ett utmärkt komplement.

Vilka är dina bästa spar- och aktietips?

– Att hålla sig informerad, förstå vad man investerar i, spara regelbundet och långsiktigt samt sprida riskerna. Gör alltid en egen bedömning vid en investering. Det behövs i skakiga perioder. Det har jag tagit som en viktig lärdom efter att börsen föll i anslutning till pandemins utbrott 2020.

Batuhan Yigin är då och då ute och föreläser i skolor och berättar om möjligheterna som ett långsiktigt sparande ger. Då är han extra noga med att belysa en särskild sak.

– Du behöver inte ha mycket förkunskap för att börja spara. Det är snarare ett fantastiskt första steg att bara sätta igång. Förhoppningsvis växer sig intresset starkare längs vägen och möjligheten att påverka din framtid är ett steg närmare, säger han.

MISSA INTE: Brinner för att unga drömmar ska slå in

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem