Entreprenörssuccéer som ska ge börsavkastning

Genom börsnoteringen av sitt investmentbolag Flat Capital vill Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski och hustrun Nina Siemiatkowski ge allmänheten chansen att vara med på duons unika investeringsresa i den onoterade världen. “Vi är väldigt långsiktiga och vill kunna ta risk med gott samvete”, säger Flat Capitals vd Hanna Wachtmeister.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2021

Att investera i investmentbolag är något väldigt uppskattat bland svenska sparare. Flat Capital är den senast lysande stjärnan på sektorns himmel. Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski och hustrun Nina Siemiatkowski står bakom satsningen. 

– De ser ett stort flöde av investeringsmöjligheter. Bland annat genom sitt nätverk och idéen om att brygga kapital från börsen samtidigt som man möjliggör för exponering till dessa typer av bolag,  säger Hanna Wachtmeister, vd för Flat Capital.

Hanna Wachtmeister berättar att Flat Capital, som noterades på First North den 20 oktober efter att ha värderats till 182 miljoner kronor och vars erbjudande blev mer än 1 000 gånger övertecknat, har 13 bolag i sin portfölj. Klarna, e-handelslogistikbolaget Budbee och globala, börsaktuella telefonnummerstjänsten Truecaller är de tre klart största innehaven. 

– Det är dessa bolag som du köper in dig i allra främst rent procentuellt som investerare i Flat Capital i dagsläget. Men du får även exponering mot resterande del av portföljen. Vi tycker att vi har en extremt intressant och spännande portfölj och hoppas att många vill vara med och ta del av våra framtida investeringar. 

Hanna Wachtmeister framhåller att hon är övertygad om att Flat Capital går en spännande framtid till mötes. Men vid köp av aktier i investmentbolaget är det också viktigt att veta hur förutsättningarna ser ut. 

– Vi har ett stort ansvar. Våra bolag är onoterade (minus Truecaller) och är inne i aggressiva tillväxtfaser. Vi tror blint på våra bolag och våra entreprenörer, men det gäller att känna till att det finns både likviditetsrisker och värderingsaspekter som kan ställa till det i det korta perspektiv när det är stökigt på marknaden. Vi är övertygade om att vi kommer att lyckas över tid, men också noga med att vara tydliga mot våra investerare att det är bäst att investera i oss långsiktigt. 

En entreprenörsresa är sällan allt annat än spikrak, konstaterar Hanna Wachtmeister. 

 – Det kommer att göras misstag och skruvas om i affärsmodellerna. Men vi är säkra på att bolagen som vi har investerat i kommer att lyckas i slutändan. Bara långsiktigheten är tillräcklig. Om du har rätt innehav i portföljen över tid kommer det att ge en väldigt bra avkastning.

LÄS OCKSÅ: Starta optimalt – köp investmentbolag

Vad tittar ni efter i en entreprenör?

– Många i vår styrelse har själva gjort fina resor som entreprenörer och vet vad som krävs. Vi har ett stort, bra nätverk som vi kan bidra med och naturligtvis ser det olika ut beroende på vilket bolag det handlar om. Men det gäller att förstå att entreprenörskap inte bara är något “fancy”, en massa pengar eller snabba exits. Utan oftast är det motsatsen. Det gäller att våra entreprenörer vet vad som krävs och gärna har någon form av misslyckande i bakgrunden som lärt dem mycket, säger hon, och tillägger: 

– Det är väldigt bra att ha en självkännedom och vara medveten om både sina styrkor och svagheter. Det gör att det blir enklare att komplettera sitt team med egenskaper som behövs för att ta bolaget till nästa nivå.

Hanna Wachtmeister understryker att Flat Capital verkligen vill ge sina investeringar tid att blomstra. Investmentbolaget finns absolut där som en stöttande pjäs, men håller sig mer i bakgrunden och tar inga platser i styrelser. 

– Mitt uppdrag går ut på att sköta den dagliga driften och vara med och ansvara för att sålla bland de massvis av investeringsmöjligheter som vi får. Vi jobbar väldigt mycket tillsammans och kan vara snabbfotade när något intressant dyker upp. 

MISSA INTE: Så fungerar ett investmentbolag

Fokus på bredden 

Att ha 13 innehav i portföljen ger Flat Capital en bra riskspridning. Hanna Wachtmeister konstaterar att det är ett globalt fokus på investeringarna. 

– Jag både uppskattar och tror på alla våra bolag. De har stora möjligheter inom sina olika nischer. Brittiska Pangaia ligger i framkant vad gäller tekniskt, innovativt material inom klädbranschen. De vill göra hela värdekedjan inom tillverkningen betydligt mer hållbar än den är i dag. Nylas är ett mjukvarubolag från San Fransisco i USA som vill förbättra och underlätta kommunikationen mellan olika e-mejlplattformar. Omnio är en tjänst som vill underlätta resandet globalt genom sin app. Det finns mycket att göra på den fronten.

Hanna Wachtmeister nämner även entreprenören Fredrika Bernadottes plattform Prion som ska underlätta tillvaron för pedagogerna inom förskolan. 

– Fredrikas plan är att lätta på det administrativa för pedagogerna och att även göra det enklare för föräldrarna att interagera. Prion har en fantastisk resa framför sig. 

Vilka typer av investeringar räknar du med att göra framöver?

– Vi har ett väldigt brett mandat och kan investera i det mesta som är aktierelaterat. Men jag är övertygad om att merparten av de pengar som vi investerar framöver kommer att gå till onoterade bolag. 

Var befinner sig Flat Capital om fem år?

– Vårt portföljursprung finns kvar och våra nuvarande bolag är, förutsatt att de inte har blivit uppköpta, mycket större. Sedan har vi gjort en rad ytterligare framgångsrika investeringar och blivit en riktig folkaktie, säger Hanna Wachtmeister.

Sebastian Siemiatkowski har, tillsammans med hustrun Nina, grundat Flat Capital. Foto: Klarna.

FAKTA

Flat Capitals portfölj

Klarna.
Budbee.
Truecaller.
Lyst.
Pangaia.
Omio.
Nylas.
Flow.
True Accord.
Steven.
Prion.
CDLP.
Uniplaces.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem