”Engagemang och attityd  är viktigast”

Jenny Zhao har trots sin unga ålder kommit en bra bit i karriären med rollen som exekutiv producent på NENT. Efter att ha arbetat med affärsutveckling valde hon att helt byta inriktning för att arbeta med programinnehåll. Något alla kan göra enligt henne om inställningen är rätt.

Efter uppväxten i Lomma med musik som det stora intresset gick flyttlasset till Stockholm och Handelshögskolan med inriktning marknadsföring och redovisning. Examen byggdes på med dubbel master inom marknadsföring och management. Tidigt sökte hon till företag som hon kunde identifiera sig med och intresserade henne. Skämtsamt berättar hon att föräldrarnas förbud till TV-tittande under uppväxten födde intresset att arbeta inom mediebranschen. Hennes steg in till NENT som då var en del av MTG var genom trainee-program som varade i ett år. Ett sådant program är oftast förknippad med nyutexaminerade studenter som får en kvalificerad tjänst för att kunna utvecklas i företaget. Jenny var vd-trainee åt nuvarande koncernchefen Anders Jensen. Ett år hon beskriver som en crashcourse i företaget och var allt ifrån att leda olika projekt till att styra upp kick-offer.

– Men det mest värdefulla var ändå alla människor jag träffade och gav mig ett stort nätverk. Under min tid på NENT har jag förstått hur betydelsefullt det är med att ha mer erfarna i sin närhet som hjälper till att lyfta ens självförtroende.

 

Efter ett år av hårt arbete fick hon tjänst inom affärsutvecklingen men insåg att hon hellre ville arbeta med programinnehåll. Kort beskrivet gick hon in till sina chefer för att meddela sin nya ambition och utan erfarenhet inom området.

– Klart de blev lite förvånade men alla stöttade mig. Utbildning är inte alltid det viktigaste utan det är snarare attityden som är avgörande. 

 

– Jag insåg tidigt att min karriär inte kommer vara linjär med att först vara junior och sedan avancera till senior. Jag har, och kommer att, söka mig till jobb som ligger långt ifrån det jag tidigare har gjort eftersom jag tycker om att lära mig nya saker.

 

Det är detta hon lyfter fram som den stora fördelen med att arbeta i större bolag då det går att klättra i karriärstegen och hitta nya roller. När Jenny började för fem år sen hade hon en föreställning om att man behövde byta företag minst var tredje år men har insett nu att det finns andra möjligheter också. Idag är hennes officiella titel Head of Viafree Production Nordics och beskriver det som att hennes arbete står på tre ben: exekutiv producent, innehållsansvarig Viafree och ansvarig för inhouse-produktion.

– Min uppgift är att säkerställa så våra egna produktioner och beställningar vi gör från produktionsbolag håller den kvalité vi vill.  

 

I nuläget har hon sex personer under sig och får dagligen utöva sitt ledarskap. Jenny menar att det bästa är att anpassa ledarskapet efter varje person, det finns helt enkelt ingen enkel formel. 

– Jag tycker det är viktigt att som ledare visa uppskattning så alla känner sig uppmärksammade.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem