En längre väg till rikedom

Ekonomiläraren och aktieprofilen Göte Brunasso skriver om viktiga lärdomar som han har fått av tuffa erfarenheter och tipsar om hur du som ung lägger grunden till en framtida pengamaskin och trygghet.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

Det är en ära för mig som före detta UA-medlem att få skriva kommande rader och förhoppningsvis dela med mig av de lärdomar och insikter jag fått genom åren. I mitt yrke som gymnasielärare har jag den fantastiska möjligheten att påverka unga människors riktning men framför allt val i livet. Det är en förmån och något som jag älskar att få göra. För att praktiskt göra detta i vardagen har jag exempelvis under många år drivit en extern spar- och aktiekurs på skolan där jag arbetar. Allt för att lära så många elever som möjligt om möjligheterna att påverka, men framför allt om att trygga sin framtid genom kloka val och ränta-på-ränta med investeringar i aktier och fonder.

Du som läser detta är redan medlem i Unga Aktiesparare och det är ett så enormt klokt val av dig att vara det. Du har eller kommer skapa att dig en förståelse för hur världen, människor, börsen, aktier och kapital fungerar. Det är kunskap som är ovärderlig genom hela livet. Du har med stor sannolikhet redan satt igång din pengamaskin och det med en strategi som inte innebär allt för stora risker men ändå ger en god avkastning. Att du startat din pengamaskin är något som du för varje år framöver kommer uppskatta mer och mer.

Känslan kommer sakta men säkert gå från eufori över att pengarna växer till en känsla av trygghet som skapar ett lugn inom dig. När/om du bildar en familj i livet kommer du att tacka dig själv för denna trygghet om och om igen.

LÄS MER: Missa inte att leva i nuet

Min erfarenhet säger att det som ung person är lätt att se kortsiktigt, leva för dagen och inte se eller förstå vad som komma skall. Jag är själv ett bra exempel på det. Jag förstod inte hur ett månadssparande med några få hundralappar skulle kunna påverka mig i framtiden. Jag spelade hellre de pengarna på någon fotbollsmatch där jag snabbt kunde dubbla pengarna, vilket jag dock sällan gjorde. Jag fann spänningen i casino och alla drömvinster som ”man kanske kunde vinna”, men som jag aldrig vann. Jag drömde om att vara pokerproffs och vinna de stora pengarna. Men min förmåga att se mönster och snabbt räkna ut odds satte stopp för den karriären.

Varför skriver jag då allt detta i ovanstående stycke? Jo, för att du som UA-medlem har en sådan fantastiskt fin plattform att stå på och lära av. En plattform som få tyvärr finner. Kunskap om och vikten av att förstå investeringar och allt som hör där till är något man bär med sig och får användning av genom hela livet. Jag skriver ovanstående stycke för att jag vet, genom mitt yrke, att det finns många ungdomar som går i exakt samma fällor som jag gjorde.

Jag vill höja upp detta och berätta att det finns en annan väg. Den vägen är lite längre och ger inte tillfredställelse lika snabbt. Men jag vet vad den trygghet som sakta men säkert skapas på den väg som ett (månads)sparande i aktier och fonder, med en investeringsfilosofi i linje med UA:s värderingar ger, mynnar ut i. Det är en stig som alla över 30 år önskar att de hade vandrat på och som jag hoppas att du, oavsett din ålder, redan nu vågar och vill börja gå på.

MISSA INTE:  Största börsrädslan: Missa framgångseffekten

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem