Elinas miljonmål: ”Borde prata mer om ekonomi”

Elina Sandin är ekonomisk och sparar omkring 7 000 kronor varje månad som student. Hon vill nå sina sparambitioner genom att hjälpa unga att placera sina pengar bättre. ”Det är a och o för självständighet”, säger Unga Aktiesparare i Dalarnas ordförande till DT.

21-åringen är ordförande för Unga Aktiesparare i Dalarnas lokalavdelning. Hon studerar även på ekonomiprogrammet på högskolan i landskapet, föreläser för Ung Privatekonomi och arbetar extra på bank. 

– Jag vill sprida mer kunskap om ekonomi och sparande för ungdomar i länet. Sparande är a och o för självständighet och det är viktigt att ha koll på ekonomin så att man inte hamnar hos till exempel Kronofogden, säger Elina Sandin till Dalarnas Tidningar. 

Elina Sandin är tydlig med att alla har olika förutsättningar. Men att de flesta har möjlighet att spara regelbundet. 

– Hur mycket jag sparar beror på hur mycket jag jobbat. Jag överväger noga om jag till exempel vill shoppa något eller köpa en kaffe på kafé. Oftast landar det i att jag hellre spar pengarna och handlar begagnat när jag behöver något, konstaterar Elina Sandin, som ofta kan lägga undan cirka 7 000 kronor i månaden. 

LÄS OCKSÅ: Här är UA:s nya partnerskap med Nordea: ”Ett plus ett blir tre – vill finnas där för unga”

Elina Sandin understryker att hon har flera mål med sitt sparande. Ett sådant är att ha jobbat ihop ett kapital på en miljon kronor innan sin 30-årsdag.

– Jag vill vara ekonomiskt oberoende och kunna ge mina framtida barn ekonomisk trygghet. I framtiden kan jag kanske köpa mitt drömhus. Känna mig trygg.

Det borde vara lättare att lyfta frågor om pengar, anser Elina Sandin. 

– Det är tabubelagt att prata om pengar, man ska inte skryta om att man har mycket eller berätta att man har för lite. Det är synd. Vi borde prata mer om ekonomi så att fler kan lära sig mer, säger hon till DT.

MISSA INTE: Spara framgångsrikt med enkla rutiner

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter