Efter utdelningsbeskedet – skur av pengaregn kan vänta sparare: ”Sannolikt”

Holmen har beslutat att återinföra sin utdelning. 
Nu kan fler investerare få utbetalningar av andra bolag framöver.
 ”Det är mycket möjligt”, säger Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.

På torsdagen meddelades en intressant nyhet. 

Efter att ha skjutit upp sin förväntade utdelning bekräftade Holmen att det nu blir åtminstone 3,5 kronor per aktie som skiftas ut till ägarna i höst. 

Från början var det tänkt att skogsbolaget med rötterna i Norrköpingstrakten skulle få 7 kronor per aktie. 

– Sett till helheten tycker jag att det är ett mycket ansvarsfullt agerande av bolaget. Inte bara gentemot sina aktieägare utan även mot sina underleverantörer, kunder och anställda. Jag tycker att det var helt rätt att avvakta utdelning när pandemin accelererade som värst. Nu, några månader senare, är det lättare att utvärdera vilken effekt pandemin har haft på verksamheten, säger Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare. 

Förvånades du av beskedet?

– Lite grann. Jag trodde att de skulle vänta till nästa år och eventuellt föreslå en bonusutdelning då. Men har verksamheten, som i Holmens fall, tuffat på relativt stabilt ser jag det bara som något positivt att lämna en liten mindre utdelning till aktieägarna under hösten.

Coronavirusets utbrott skakade om hela världen och fick massvis av storbolag att skjuta upp eller rent ut sagt ställa in sin utdelning för verksamhetsåret 2019. Enligt Dagens Industri är chansen stor att fler bolag kommer att göra som Holmen i närtid. 

Robert Andersson skulle inte bli överraskad om så blir fallet. 

– Det är mycket möjligt. Nu har vi ett bolag som har banat väg och att det blir några fler bolag som delar ut pengar i höst känns sannolikt.

Han tror dock samtidigt att ännu fler kan komma att bjuda på extrautdelningar väl framme i stämmosäsongen 2021.

– Vi ska heller glömma bort att det är många bolag som har påverkats mycket av pandemin och där den extra likviditeten som inställda utdelningar medfört kan ha varit avgörande för att slippa nyemissioner när börsen stormar som mest.

Sätt saker i ett bredare perspektiv

Robert Andersson ser flera uppsidor med att bolagen, förutsatt att de har koll på sina finansiella förutsättningar och står på trygg mark, återinför utdelningar. 

– Största fördelen ser jag för de förvaltare och stiftelser som är beroende av det löpande kassaflödet och som således kan slippa avyttra aktier för att få tillgång till de pengar som de behöver.

Men understryker också att det finns ett visst problem. 

– Den tydligaste nackdelen är att bolag som har fått statliga permitteringsstöd riskerar att bli av med dessa om de gör en utdelning till aktieägarna under året.

Unga Aktiesparares utbildningsansvarige betonar även att en eventuell utdelning i höst inte bör vara huvudfokus för en privatinvesterare i det korta perspektivet. 

– Det är en väldigt speciell situation och att bolag avvaktar med utdelningen under den ekonomiska krisen behöver inte vara en nackdel. Påminn dig själv om att icke utdelade pengar inte brinner upp. De finns kvar i bolaget och möjliga att dela ut 2021 eller 2022. Fokusera i stället på hur bolaget klarar av att upprätthålla lönsamheten som skapar framtidens utdelningsutrymme, säger Robert Andersson. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem