Efter Rysslandsinvasionen – analytikerns börstips: ”Sälj inte bort dig”

Aktiespararnas börsanalytiker Robert Andersson, med ett förflutet som utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare, om hur sparare ska tänka efter att Rysslands fruktade invasion av Ukraina blivit ett faktum.

Den här artikeln framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. 

Den ryska invasionen är ett faktum och tyvärr behöver vi inte längre leta oss till historieböckerna för att hitta ett brinnande krig i Europa. Under natten gav den ryske presidenten order om en fullskalig attack mot hela Ukraina. Mängder av människoliv går nu till spillo i ett land inte särskilt lång ifrån vårt.

Det kan därför kännas överflödigt att diskutera börs och pengar en dag som denna, men det är vad vi gör här. Därför ställde vi några snabba frågor på morgonkvisten till Aktiespararnas analytiker Robert Andersson angående börsläget.

Hur kommer nyheten om nattens invasion påverka börsen i det korta perspektivet?

Givetvis kommer nyheten att tas emot med stor oro och rädsla. Jag skulle ej bli förvånad om vi under torsdagen kan se nedgångar på mer än 5 procent och börsen därmed passerar -20 procent för året.

Hur stor kan den negativa påverkan bli i det längre perspektivet?

Det är mycket svårt att säga. Den militära konfliktens påverkan på börsen i sig kommer att lugna sig med tiden. Däremot är Ryssland ett mycket stort land och en otroligt viktig energiexportör till Europa.

Det går att anta att de ej kommer vara det under den närmsta tiden till följd av kraftfulla sanktioner, detta riskerar att driva upp energipriserna rejält under den kommande tiden. Om så är fallet är riskerna tyvärr stora.

Stora kraftfulla ökningar i energipriserna kommer ge bolagen fallande marginaler samtidigt som konsumenterna upplever en minskad köpkraft. Det kommer att hämma konsumtionen och därmed drabba bolagen ytterligare.

Att konsumenterna dessutom önskar att öka sin sparkvot som följd av det oroliga läget är också troligt och något som ytterligare kan drabba bolagen.  

LÄS OCKSÅ: Låt dig inte skrämmas av börsbjörnen

Hur bör man agera som privatinvesterare?

Det råder en mycket stor oro på marknaden och den är befogad som följd av mycket allvarliga händelser. Faktum kvarstår däremot att det ur en historisk kontext varit en mycket dålig strategi att sälja i tider av kris och panik.

Att våga sitta kvar med sitt kapital på börsen under sådana här tider eller i bästa fall våga köpa ytterligare aktier i kvalitétsbolag är en strategi som har gynnat sig historiskt och som jag tror kommer att fungera än en gång.

Det är däremot alltid viktigt att utvärdera vilken typ av bolag portföljen består av, samt det viktigaste av allt, riskspridning.

Med en bred, långsiktig portfölj med 15 kvalitétsbolag i 5-6 olika branscher tycker jag investeraren kan sova gott om natten, trots att det närmsta dygnet kommer att skaka om rejält. Kom ihåg att många av börsens historiskt starkaste börsdagar ofta kommer i nära anslutning till de svagaste. 

De investerare som säljer bort sig i svaga tider och riskerar att missa återhämtningarna missar en stor del av börsens långsiktiga uppgång. 

MISSA INTE: Fokusera rätt – bli din egen lyckas börssmed

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem