De populära investmentbolagen har haft tuffa kursresor på Stockholmsbörsen under 2022. Det skapar möjligheter – men det innebär inte att alla aktier inom sektorn är köpvärda alls, enligt experten Marcus Fridell. “Vi befinner oss inte på några nivåer av extrema fyndlägen”, säger han.
Investmentbolagen är mycket populära investeringsalternativ och hundratusentals svenskar äger aktier av den karaktären.
Marcus Fridell, som arbetar som börsskribent på Placeringsguiden och som skrivit boken “Bygg en förmögenhet: investera i investmentbolag”, konstaterar att årets första åtta månader har varit utmanande för bolagen inom sektorn.
– Det har blivit ett bakslag för börsen generellt och inte helt oväntat har investmentbolagen gått svagare än index sedan årsskiftet i ett sådant klimat. Vi gick in i året med uppskruvade förväntningar på börsen generellt och inte minst för investmentbolagen där många handlades till svårmotiverade premievärderingar, säger han.
Investmentbolagskännaren konstaterar att värderingarna har normaliserats under 2022. Men Marcus Fridell är också noga att framhålla att vi kommer från en tid av överdriven optimism och nämner exempel på att bolag som Latour och Creades tidigare handlades till nästan 100-procentiga substanspremier och att Bure hade en substanspremie om nästan 50 procent.
– Vi befinner oss inte på några nivåer av extrema fyndlägen där man kan köpa de mest högkvalitativa investmentbolagen till rabatter på 30 eller 40 procent. Med det sagt tycker jag att det finns några rimliga köp i sektorn. Liksom några man bör avstå.
MISSA INTE: Så fungerar ett investmentbolag
Högklassiga portföljer
Marcus Fridell ser intressanta köplägen i klassiska Investor och Industrivärden.
– Två investmentbolag med portföljer av kvalitetsbolag. De kan nu handlas till rabatter på 18 respektive 12 procent och båda har mycket låga förvaltningskostnader. Dessutom får man två av Sveriges mest rutinerade ägarfamiljer som styr över bolagen i form av Wallenberg respektive Lundberg.
Han är mer avogt inställd till Latour. Aktien har backat så mycket som 40 procent i år och har därmed gått klart sämre än börsindex.
– Jag skulle inte bli förvånad om den trenden fortsätter även under resten av året. Det är svårt att motivera en premie på över 30 procent för en portfölj som består av börsnoterade tillgångar till majoriteten. Om man antar att den noterade portföljen är korrekt värderad impliceras en premie på den onoterade delen på 70 procent. Det tycker jag är för dyrt. Flera av de noterade innehaven är dessutom högt värderade på börsen.
Vad är viktigt att tänka på som intresserad investmentbolagsinvesterare?
– Som alltid med aktier generellt gäller det att vara långsiktig och att våga tro på sin egen metod. Det är lätt att ryckas med och köpa samma sak som alla kompisar när någonting är som hetast. Tvärtom gäller det att våga köpa när alla runtomkring är pessimister. Det är då de bästa affärerna görs, säger Marcus Fridell, och tillägger:
– Man kan tänka likadant när det gäller investmentbolag. Var försiktig med premievärderingar. Men våga köpa kvalitativa investmentbolag när rabatterna är högre än vanligt.
För att lyckas över tid är det sunt att bygga en portfölj med några olika investmentbolag för att sprida riskerna. Det är smart att fokusera på kvalitativa portföljer, skickliga ägare, höga rabatter och låga förvaltningskostnader, betonar Marcus Fridell.
LÄS OCKSÅ: Starta optimalt – köp investmentbolag