”Det gör det fantastiskt att spara”

Som sparekonom på Fondbolagens förening vill Johanna Englundh göra svenskar till bättre fondinvesterare. Att sprida sina risker, vara långsiktig och inte blunda för sina egna intressen är bra steg på vägen till en förmögenhet. “Jag önskar att fler tar sig tiden att verkligen förstå vad som finns i fonderna de äger”, säger hon. 

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

Över fem miljoner människor i Sverige månadssparar regelbundet i fonder, enligt siffror från Fondbolagens förening. Alla som har eller haft en lön någon gång i sitt liv äger fonder och Johanna Englundh, som är nyanställd sparekonom på organisationen, betonar vikten av att ha koll på sina investeringar i tillgångsslaget. 

– Jag önskar att fler tar sig tiden för att förstå vad som verkligen finns i fonderna som de på ett eller annat sätt äger. Det är inte jättesvårt och det räcker med att sätta av ett par minuter, säger hon. 

I sin roll har Johanna Englundh daglig kontakt med fondsparare som ställer frågor om allt från skatterelaterade aspekter till vad som händer om en nybliven vuxen säljer sina innehav samtidigt som de studerar och har CSN-medel. 

– De flesta frågar om sitt eget sparande, men många undrar även om vilken kontoform som är bäst att använda sig av för en väldigt specifik sak.

Bland hennes andra uppgifter ingår det att föreläsa om fonder genom initiativet “Gilla din ekonomi”, blogga, göra undersökningar och studier om sparandets utveckling i Sverige och att kommentera nyheter som rör marknaden. 

– Det är väldigt roligt att kunna ha en direktkontakt med sparare på flera olika sätt. 

Johanna Englundh framhåller varför det är viktigt att förstå hur ens fonder är konstruerade. 

– Det gäller ju att veta vad det är som man betalar förvaltningsavgift för och hur fonderna har presterat historiskt. Det är lätt att göra misstaget att försöka tajma marknaden. Om vi tittar på de som sålde av allt i våras i panik går det ju att fundera över om de inte hade tagit en för stor risk. De har ju gått miste om en fantastisk uppgång nu. 

Fel pengar på fel plats, med andra ord?

– Risk är ett väldigt laddat ord, men om du är ung och sparar med fokus på din pension har du råd att ta en högre sådan. Det handlar om att ha sin tidshorisont klar för sig och veta vad det är man sparar till. 

LÄS OCKSÅ: Se inte på börsen som ett casino

Smart att bredda sig

Johanna Englundh konstaterar att det är klokt att fylla sin portfölj med fonder av olika slag. 

– Det är inte dumt att ha en globalfond som bas. Men det betyder inte att den inte är mer viktad mot vissa marknader. Inte sällan är globalfonder väldigt exponerade mot USA och därför behöver du kanske inte ha en annan USA-fond också. Sedan kan det vara kul att fylla på med en Sverigefond och få exponering mot den inhemska marknaden och bolagens utveckling. 

En större fond är ofta investerad i åtminstone 100 innehav och bara det ger en fin riskspridning, enligt Johanna Englundh. 

– Ju mer specifik och nischad din fond är, desto större är ofta risken. Läs på, gå igenom innehaven och se över vad just du känner passar för dig. Det kan vara både roligt och lönsamt att krydda din portfölj med en fond som är fokuserad inom något område eller på någon marknad som du är extra intresserad av. 

Fondinvesteringar skapar stora möjligheter?

– Det är det som gör det så fantastiskt att spara i fonder. Du kan komma åt marknader som du som enskild privatperson inte kan investera i. Det spelar ingen roll om du investerar 100 eller 10 000 kronor. Du kan sitta i Sverige och få en exponering mot länder, marknader och nischer som ligger långt bort. 

Johanna Englundh understryker att hållbarhetstrenden som sveper genom världen på bred front även sätter avtryck på fondmarknaden. 

– Klart att ESG-fokus växer stort och kommer att fortsätta göra. Men det är viktigt att veta att trenderna kan ändra sig fort. I början av 2020 var teknikfonder hur heta som helst, men sedan svalnade de av relativt kvickt. Det går upp och ned. Därför är det viktigt att vara diversifierad. 

Vad har du för karriärsråd till unga?

– Jag tycker att man ska försöka göra något som känns roligt och givande. Sedan är det bra att hitta fina som kollegor och att ha chefer som tror på en. Jag är själv väldigt tacksam över att så många har trott på och ställt upp för mig, betonar Johanna Englundh.

MISSA INTE: Våga köpa – när andra inte törs titta

FAKTA

Det här är Johanna Englundh

Ålder: 27. 

Utbildning: Kandidat i ekonomin från Gävle högskola. 

Gör: Sparekonom på Fondbolagens förening. Har tidigare arbetat som reporter och fondredaktör på Nyhetsbyrån Direkt. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem