“Det är framtiden”

Den omtalade valutan ökar i popularitet. Aktiespararnas sparekonom Mohammed Salih tror att bitcoins kommer bli allt vanligare.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2021

– Första gången jag hörde talas om bitcoin var runt 2016–2017 när den första hajpen kring valutan började. Hajpen var ungefär lika stor som nu men man var lite mer försiktig. Nu har riskaptiten stigit ännu mer.

Vad är din relation till kryptovalutor?

–  Neutral. Jag ser det som pengars evolution, precis som vi hade byteshandel innan Kristus födelse och sedan mynt och sedlar. Jag ser det som nästa steg i pengars utveckling. Jag tycker att det är en bra utveckling att vi går mot krypto och blockkedjor, säger Mohammed Salih.

Äger du bitcoin?

– Jag äger bitcoin indirekt via Square, annars ingenting.

Naturligt steg – trots historiken

Mohammed Salih anser att det är en naturlig utveckling även om han är medveten om att det sker och har skett en del tveksamma affärer med kryptovalutor.

– Bitcoin är inte förknippat med bra grejer direkt. Kollar man på historiken är det lite fuffens där med Silk Road, där man kunde beställa mord, vapen och droger. Bitcoin och andra kryptovalutor har fått ett dåligt rykte. Det är synd för jag tror att långt ifrån alla som handlar med kryptovalutor vill befatta sig med den typen av saker.

– Den stämpeln kan tyvärr bli svår att tvätta bort, samtidigt är amerikanska dollar ganska smutsigt om man tänker efter.

MISSA INTE: Kryptovalutor, bitcoin och valutarisk

Framtiden

Hur framtiden ser ut för helt digitala valutor är svårt att sia om men Mohammed Salih menar att dessa kommer hitta vägar in, även i Sverige.

– Till och med svenska Riksbanken har kollat på blockkedjetekniken med den här e-kronan, så på ett eller ett annat sätt så är det här framtiden.

Populärt igen

Riskaptiten är lite mer åtskruvad och samtidigt ser vi centralbankerna trycka mer pengar, konstaterar Mohammed Salih.

– Vi ser USA:s centrala banksystem Fed trycka pengar som att det inte skulle påverka alls. Ju mer pengar de trycker desto mer kommer bitcoins att öka i värde. Det kommer att finnas 21 miljoner bitcoins. Sedan finns det inga fler. Då snackar vi bitcoins, som är den största valutan. Men det finns även ethereum som går bra.

– Nu kommer ännu ett stimulanspaket. Det kommer att bli massivt – historiskt stort – och det urholkar pengars värde och dollarns betydelse i det finansiella systemet.

Digitaliseringen avgörande

Precis som i resten av samhället ökar den digitala närvaron inom princip alla sektorer. Pengar och valutor är inget undantag, menar Mohammed Salih.

– Jag vet inte om bitcoin kommer att vara den ledande valutan men på något sätt kommer kryptovaluta att vara framtiden. Jag vet att vi är en droppe i havet, men den utvecklingen kommer att komma över hela världen också. Just att vi blir kontantlösa innebär att det kommer bli ännu mer digitaliserat. Vi har redan sett Square som har åtta procent av sin balansräkning i bitcoin och Tesla, som har nästan tio procent av sin balansräkning i valutan, så jag tror att samhället rör sig ditåt.

– Många tycker fortfarande att det är förknippat med illegala saker och själva råvaran finns inte på exempelvis Avanza och Nordnet utan där köper du certifikat och bara där blir det ett steg längre. För du behöver köpa en så kallad ledger, en hårdvaruplånbok. Skatten på din kryptovaluta är 30 procent, som ett vanligt aktie/fondkonto. Då föredrar många ett ISK-konto med schablonskatt. Om Avanza eller Nordnet erbjudit möjligheten att köpa bitcoins där så tror jag att intresset ökat avsevärt.

– En av investmentbanken Morgan Stanleys rikaste kunder ville ha bitcoins och banken löste det åt dem. Efterfrågan ökar vilket kommer tvinga bankerna att ta in det.

SE OCKSÅ: Tech och krypto med Market Makers

Hur ska man agera som privatperson om man är nyfiken på kryptovalutor?

– Ur vårt perspektiv på Aktiespararna så handlar det om riskspridning. Vill du köpa krypto så fyll på din portfölj med någon procent av valutan. Det är en hög risk så se till att det är max fem procent av portföljen. Se det som lite habanero eller piri piri till ditt långkok.

Jakob Palmgren

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem