Den aktieinvesterande stjärnmålvakten: ”Viktigt att spara långsiktigt”

Tidigare Hammarbymålvakten David Ousted räddar inte bara fotbollar. Han vill även stoppa sina egna och lagkamraternas inkomster från att tappa i värde genom ett sunt sparande. ”Folk förlorar oftast pengar när de börjar spekulera”, säger David Ousted till DN.

David Ousted har varit fotbollsproffs i närmare 20 år. 

Bredvid planen har dock målvakten, som lämnade allsvenska Hammarby efter säsongens slut, arbetat aktivt med att sätta sina pengar i arbete på aktiemarknaden. 

– Som fotbollsspelare har du mycket fritid mellan träningar och matcher, och jag ville använda den till att göra något meningsfullt. Så jag började läsa på om hur finansmarknaden fungerar och senare gick jag även olika kurser för att lära mig hur man blir en bättre investerare, säger han till DN. 

36-åringen började investera delar av sin lön efter att han skrivit på sitt första heltidskontrakt i danska ligan. Warren Buffett är en förebild för David Ousted. 

– Fotbollsspelare har privilegiet att tjäna bättre än många andra yrkesgrupper. Å andra sidan kanske din karriär bara pågår mellan du är 18 och 36 år. I värsta fall får du en skada och tvingas lägga av vid 25. Då är det väldigt viktigt att ha sparat en del av pengarna. 

Ett av David Ousteds viktigaste uppdrag är därför att öppna upp ögonen för investeringar bland yngre lagkamrater. 

Målvaktens horisont är av längre karaktär.

– Folk förlorar oftast pengar när de börjar spekulera. Mitt sparande är långsiktigt och jag försöker att inte ryckas med i upp- och nedgångar.

LÄS OCKSÅ: Batuhans plan – sprida viktig aktiekunskap till fler: ”Ska slå hål på myten”

Tvärvändning

David Ousteds tre investeringsråd går ut på att läsa på, lyfta blicken och vara långsiktig och att regelbundet investera pengar. 

Han är även väldigt intresserad av kryptovalutor. Dagens Nyheter beskriver bland annat hur han valde att spendera en cirka sex-sju timmars lång hemresa till Stockholm från Hammarbys bortamöte med Halmstad i höstas genom att läsa boken ”The Bitcoin standard”. 

Efter att kontraktet med Hammarby löpt ut annonserade David Ousted att fotbollskarriären var till enda. Men när möjligheten att skriva på för danska storklubben FC Midtjylland dök upp kunde han inte tacka nej. 

David Ousted har tidigare spelat i bland annat Bröndby, Sönderjyske och Randers i Danmark och även representerat en trio MLS-föreningar i Vancouver Whitecaps, D.C United och Chicago Fire.

MISSA INTE: Från UA – till Sveriges yngste hedgefondförvaltare

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem