Därför splittar Investor sin aktie

Kursen har blivit en av de dyraste på Stockholmsbörsen. Nu väljer Investor att göra en split där en aktie blir till fyra. “Vi är måna om våra mindre investerare”, säger investmentbolagets vd Johan Forssell.

Denna artikel framgår ursprungligen i Stock Magazine nummer 1 2021

Investors A- och B-aktier har sammanlagt över 330 000 aktieägare. Investmentbolaget är ett av de absolut mest populära investeringsobjekten på Stockholmsbörsen – men en enskild aktie kostar även därefter. 

Investor har därför tagit ett beslut om att genomföra en 4:1-split, det vill säga att en Investoraktie blir till fyra. 

– Glädjande nog har vi sett en utveckling med en kraftig ökning i vår ägarbas. Vi har fått återkommande förfrågningar om att splitta vår aktie eftersom den är bland de dyraste på Stockholmsbörsen mätt i rena kronor. En huvudanledning till att vi gör splitten är att vi vill måna om våra mindre investerare och ge fler möjligheten att bli delägare i Investor, säger vd Johan Forssell.  

Splitten är tänkt, förutsatt att den godkänns av årsstämman, att genomföras i maj. Då kommer en Investoraktie att kosta 150 kronor, om kursen handlades till 600 kronor dagen innan, för att ta ett exempel.  

2020 kom att bli ett mycket speciellt år som har ritat om spelplanen för mer eller mindre alla i samhället på ett eller annat sätt. Investor var inget undantag, men Johan Forssell är ändå relativt tillfreds med inledningen på det nya decenniet.  

– Det har varit tufft för några av våra portföljbolag. Även om de så klart har påverkats på olika sätt. Samtidigt är jag imponerad över hur snabba bolagen var på att ställa om. Det är klart att vissa bolag har tagit stryk, men jag tycker ändå att vi har funnits där och stöttat dem och att året ändå blev bättre än vad jag hade trott först. Bolagen har hanterat situationen bra. Bland våra större dotterbolag ökade vinsten med 30 procent nu i det fjärde kvartalet.

LÄS OCKSÅ: Våga köpa – när andra inte törs titta

Vilka konsekvenser har covid-19-pandemin inneburit för Investors sätt att arbeta? 

Det går att se ett mycket snabbare och accelererat skifte vad gäller digitalisering, automation och hållbarhet. Vi ser också att vi och våra bolag måste fortsätta att arbeta med att vara motståndskraftiga. Det handlar om att vara flexibla och ha koll på att hålla leverantörskedjorna igång när störningsmoment uppstår. Vi har fått lära oss att jobba mycket mer digitalt.  

Johan Forssell framhåller att Investor har tillgångar värda omkring 560 miljarder kronor i slutet av januari 2021. 65 procent av dessa hämtas från portföljen med listade bolag, där Atlas Copco, Epiroc, ABB och Astra Zeneca är några exempel.  

25 procent utgörs av Patricia Industries, där Investors onoterade investeringar återfinns, och resterande av det nu börsnoterade riskkapitalbolaget EQT. 

– Det är en väldig fördel att kunna ha en sådan diversifiering. En del av våra bolag inom Patricia Industries har verkligen kunnat bidra under pandemin. Bland annat Mölnlycke som ju säljer skyddsutrustning och som har haft en stor försäljningsökning.  

Gör Patricia Industries Investor till en unik investering? 

– Naturligtvis är det en fördel att vi har ett ben som inte går att kopiera rakt av på börsen.  

MISSA INTE: Prisvärt miljötänk mot ny storhetstid: ”Fokus på hållbarhet”

Ser möjligheter 

Johan Forssell konstaterar att det är ett måste för Investor att vara skickligt på att ha örat mot rälsen framöver. Hur 2021 kommer att arta sig är mycket svårt att säga, enligt honom.

– Det finns alltid en massa risker. Vi har fortsatt inte kontroll på viruspandemin. Jag är förhoppningsfull gällande vaccinen, men vi vet ännu inte hur de fungerar mot mutationer. På lite längre sikt kan centralbankerna sluta pumpa ut pengar i systemet vilket kan reda till att räntorna går upp kraftigt. Det är en finansiell risk.

Hur hanterar ni riskerna så bra det går? 

– Vi ska vara flexibla och väl förberedda. Om det skakar till på marknaden igen kan det öppna möjligheter för oss att göra bra investeringar. Vi köpte aktier i ABB, Husqvarna och Electrolux Professional, avknoppningen från Electrolux, för 3 miljarder kronor på attraktiva nivåer under 2020.  

Johan Forssell är tydlig med att Investor, ovissheten till trots, går en spännande framtid till mötes.  

– Vi har en styrkeposition och ska se till att kapitalisera på allt som sker. Det finns mycket att göra och vi tror att många av våra bolag kan fortsätta växa mycket framöver. Vi har ett fantastiskt nätverk.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem