Därför sparar jag hållbart

Vi lever i dag i en tid då mycket förändras snabbt. Det som vi tog som givet tidigare ifrågasätts nu alltmer och vi människor måste lära oss att lyssna, försöka förstå och förändra våra vanor.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2022

För hundra år sedan bodde de flesta svenskar i mindre samhällen i bostäder som inte alls hade den komfort som vi nu tar för givet. Vatten i kranar, el och vattentoaletter var det många som inte ens visste vad det var.

Vi åkte med häst och vagn och tyckte det var fantastiskt när cykeln kom. Bilen blev inte var mans vän förrän i mitten av 1900-talet. Under andra världskriget användes gengas som bilen kördes på och som verkligen hade sina sidor. Jag mådde mycket illa när jag åkte bil som körde på gengas.

Efter andra världskriget började den fantastiska utveckling som vi nu ser i samhället. Min mamma som vid 95 års ålder dog år 2000 tyckte att två saker var det som hon gillade bäst av all utveckling: TV och mjukt toalettpapper. Från dessa saker är det långt till det liv vi levt till exempel år 2000.

Vi flög hej vilt över vår lilla jord till olika platser för att se och förstå men också mycket för att njuta av ett klimat som vi inte har här hemma.

Vad det gällde kläder brydde vi oss inte så mycket om att köpa kläder med kvalitet utan i stället köpte vi billiga kläder från fjärran land och slängde dem när vi var trötta på dem och köpte nya billiga kläder. Ingen tänkte på det enorma sopberg detta orsakade.

Under 1950-talet kom så den älskade och hatade plasten. Visst, plasten har många fördelar, men ack så många nackdelar. Ingen tänkte väl då på att gammal plast skulle hamna i våra hav och ställa till det för våra fiskar. Ja, det var mycket vi inte förstod när nymodigheterna kom till oss och som vi tyckte gjorde livet enklare. Nu har vi lyckligtvis vaknat till liv och börjar förstå hur galet vi levt under lång tid utan att ta hänsyn till dess konsekvenser.

LÄS ÄVEN: Karins sparknep: Hitta glädjen med rätt mål

Utvecklingen går fort

Tidigt 2000-tal började vi började prata om att inte värma upp våra hus med olja. Bergvärme och fjärrvärme ersatte uppvärmningen med olja och även el. Det första företaget vi kom i kontakt med i denna förändring var Nibe som tillverkar värmepumpar. Nu har det vuxit fram en våg av olika människor som talat om för oss vanliga medborgare att detta måste förändras och det med stormsteg om vi ska kunna behålla vår jord och leva på den, generation efter generation.

Ordet “HÅLLBARHET” har blivit ett av de vanligaste begreppen vi i dag använder för att förklara, påverka och sätta oss in i problematiken.

För knappt fem år sedan hade jag en motion till Aktiespararnas årskongress om att organisationen skulle skriva en hållbarhetspolicy. Då ville styrelsen inte bifalla den men Henrik, som nu är vd för Unga Aktiesparare, och jag argumenterade hej vilt på kongressen och fick deltagarna att förstå vikten av detta. Hade jag kommit med denna motion i dag skulle alla säga att jag var för sent ute. Så fort har denna fråga utvecklats.

I dag har alla börsbolag en egen hållbarhetspolicy som de lyfter fram vid alla tillfällen. Många ger också ut speciella häften om deras arbete med hållbarheten i företaget.

Visst är det viktigt att börsbolagen sköter sig och visst ska vi vara några som uppmanar dem till det, men det gäller även för oss vanliga aktieägare och medborgare att visa att vi vill förändra.

Det gäller då kanske främst att plocka bort vissa saker och beteenden:

Som att till exempel sluta att röka för vår hälsa. 

Att använda alkohol med måtta.

Att äta mat som är nyttig för oss så att vi inte får sjukdomar eller blir överviktiga.

Att motionera så att vårt skelett och våra leder ska hålla när vi nu ska bli runt 100 år.

Att vi ska bygga upp ett socialt nätverk så att vi inte hamnar i ensamhet som kan bli orsak till sjukdomar.

Ja, listan är lång och du kan säkert själv bygga på den. Men betänk vi behöver inte göra allt på en gång. Ta det lite pö om pö så blir det inte så betungande. 

Gör som i mångt och mycket i livet och sätt upp mål. Då går det mycket bättre.

Men vad ska man då göra utan att plocka bort saker? Jo, förändra vårt beteende genom att tänka oss för vid bland annat inköp. Ska jag inte satsa lite mer kvalitet på inköpen så jag inte behöver köpa nytt i ett?

I mitt förra liv som textillärare lät jag eleverna räkna ut vilken pläd de skulle köpa, den i syntet för en liten slant på bensinstationen eller den i skön ull som de köpt på en hantverksmarknad. Det visade sig att den dyra från hantverksmarknaden överlevde mer än 30 år.  För att få ut lika mycket hade jag fått köpa tio syntetplädar. På köpet fick jag en pläd som dessutom värmde mycket bättre, var vackrare och åldrades vackrare.

MISSA INTE: Gör sparval som känns rätt – för dig

Tänk bredare

När det gäller att välja aktier och fonder tycker jag man ska ta stor hänsyn till hur de är rent hållbart. Jag skulle inte köpa en aktie i ett spelbolag som sysslar med pengar. Har hört så mycket om speciellt unga män som spelat bort sina pengar och kommit i svåra situationer. Jag vill verkligen inte medverka till att tjäna pengar på att andra mår dåligt. Likaså vill jag inte satsa på oljebolag nu när vi ska fasa ut oljeberoendet.

Ett bra sista tips är att bilda klubbar, studiecirklar och tankesmedjor som har som uppgift att sätta sig in i hållbarhetstänket och att försöka hitta de aktier och fonder som man med gott samvete kan investera i.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem