Därför ska du investera i aktievänner

Att skaffa olika typer av goda bekanta sätter verkligen färg på livet. Det gäller även inom sparkretsar. Fina, öppna och ödmjuka personer i din investeringsnärhet kommer både att berika dig och även göra dig till en bättre placerare över tid, skriver Stock Magazines chefredaktör David Flatbacke-Karlsson.

Som människa vill du allt som oftast hitta intressanta och viktiga sammanhang där du känner dig väl bemött, inkluderad och respekterad. Du vill omge dig med positivitet, energi, öppenhet – men även med rak feedback och ömsesidig ärlighet. 

Den här typen av mötesplatser är mycket viktiga oavsett vad det handlar om i livet. Att träffa riktigt bra vänner som du kan diskutera aktier, fonder, sparande och privatekonomi med utgör inget undantag. 

Intresset för placeringar lägger grunden för och skapar utmärkta förutsättningar för en väldigt fin gemenskap som kommer att sträcka sig betydligt längre än till prat om bara affärsidéer, kursgrafer och kvartalsrapporter. 

Hur ser då de viktigaste byggstenarna som formar en riktigt fin aktie- och spargemenskap ut? Naturligtvis kan det exakta utseendet på konstruktionen variera, men här följer tre kriterier som på något sätt bör ingå.  

Nyfikenhet

Deltagarna lyssnar på varandra, tar del av varandras erfarenheter och diskuterar med stort intresse olika skeenden i, på och runt aktiemarknaden.  

Exakt vilka samtalsämnen som lyfts upp på bordet är så klart något som varje aktiekompisgäng själva väljer. Men alla ska få göra sin röst hörd. 

Stöttning och support

Det är viktigt att finnas där – såväl i bra som dåliga tider. Naturligtvis är det inte roligt när saker inte riktigt går vägen. Det gäller både i livet som sådant och när det kommer till investeringar.  

Därför är det extra viktigt att finnas där för varandra, peppa, inspirera och hjälpas åt.

Det betyder mycket oavsett läge på marknaden, men blir kanske av ännu viktigare karaktär när det illröda siffror lyser i portföljen eller när en aktieanalys gått helt åt skogen och pengar förlorats.

Konstruktiv feedback 

Att vara lite av en “djävulens advokat”, stöta och blöta och se aktiecase ur flera perspektiv är både underhållande och utvecklande. Det är väldigt givande att se både bolag, sektorer och samhällstrender ur olika perspektiv för att kunna vidga sina vyer och få ett större perspektiv.

Men det är A och O att diskussionerna, om de så sker fysiskt eller på sociala medier, sker i god ton, med respekt, att alla får komma till tals och att ingen åsikt är om till exempel en viss aktie behöver vara fel. Dialogen ska vara öppen, bestå av förtroende och inte vara dömande även om tyckandet består av helt olika saker. 

Så byggs de bästa relationerna – både de som utgörs av investeringskompisar och de som skapas på det personliga planet.  

LÄS OCKSÅ: Kostsam lärdom som berikar

Fantastisk chans 

Genom att vara medlem i Unga Aktiesparare får du som är under 29 år gammal alla möjligheter att träffa likasinnade i samma ålder, lära dig massvis om sparande och på sikt kunna bli förmögen – och ta del av ett fantastiskt nätverk som består av enorma möjligheter och chansen att träffa vänner för livet.  

Om du inte redan är medlem i organisationen kan du bli det här och dra nytta av sommarkampanjen.  

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem