Därför ska börsen upp 40 procent: ”Extremt positiv”

Det skakar på aktiemarknaden. Men sett ur ett längre perspektiv är Unga Aktiesparares vd inte orolig. ”Det här är bara ett litet hack i kurvan”, säger Henrik Johansson.

September blev en minusmånad på Stockholmsbörsen. 

Index har fortsatt att tappa och efter nya, stora fall på onsdagen var OMXS30 nere på sin lägsta nivå sedan i maj 2021.

Trots att börsen backat omkring 10 procent sedan toppen i augusti oroar Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson sig inte särskilt mycket över utvecklingen. 

– Det här är bara ett litet hack i kurvan. Jag är övertygad om att börsen ska upp minst 40 procent de närmaste fem åren, säger han. 

Henrik Johansson bygger sitt antagande på att samtliga genomsnittliga femårsperioder sedan Andra världskrigets slut bjudit på 60-procentiga uppgångar medan medianen landat på 40 procent under samma period. Siffrorna hämtas från en sammanställning av Nordnets Alexander Gustafsson. 

– Jag är extremt positiv. Samhället är på en helt annan plats nu. 

MISSA INTE: Unga Aktiesparares gyllene regler

Ha koll på vad du gör

Henrik Johansson anser att det är oerhört viktigt att vara konsekvent i sitt sparande och att följa Unga Aktiesparares fem gyllene regler oavsett det aktuella sentimentet på börsen. 

– Om du förstår vad du köper har du chans att göra stora klipp när börsen går ned. Det är viktigt att du investerar i en affärsidé som du tror på och håller dig informerad. Det kan ge dig möjligheter att köpa kvalitetsbolag till billigare pris. 

Han framhåller vikten av långsiktighet och att inte låta nedgångar eller korrektioner avbryta det regelbundna månadssparandet. 

– Det är viktigt att våga äga många bolag och att sprida riskerna. Det gör att din marknadsrisk går ned och att inte hela din portfölj behöver falla tungt.

I UA:s podcast ”Nånting om aktier” sa du i januari 2021 att börsen skulle gå upp 30 procent, inklusive utdelningar, till samma månad 2022. Håller du fast vid det?

– Absolut. I januari kommer den att ha stigit 30 procent med utdelningar inräknade. Börsen är en vintersport, säger Henrik Johansson.

LÄS MER: Tankesätten som får dig att stå pall när portföljen lyser röd: ”Skriv ned och ifrågasätt”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem