Därför rasar fastighetsaktierna: “Känsliga”

Flera stora fastighetsbolag på Stockholmsbörsen har fallit långt över 50 procent i år. Tova Larsson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare, förklarar vad som ligger bakom utvecklingen – och lyfter fram en aktie som stått pall relativt bra.

Fastighetsaktierna är mycket populära och ägs av hundratusentals svenskar.  

I år har bolagen haft det mycket motigt. Sektorn i sin helhet har, enligt Dagens Industri, mer än halverats hittills under 2022 och gått betydligt sämre än den breda Stockholmsbörsens index. 

Jättar som Castellum, Wallenstam och Balder har alla fallit omkring 50 procent. Många aktier är dock ned mycket mer än så. I den absoluta botten går bland annat SBB att hitta med ett ras på hisnande 78 procent, visar en sammanställning på fbindex.se. 

– Vi kan se att det är rött, rött, rött i sektorn, säger Tova Larsson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.  

LÄS OCKSÅ: Vad påverkar aktiepriset: Utbud och efterfrågan

En inflation som skjuter i höjden och som får följden att reporäntan stiger kraftigt är en riktigt illasmakande cocktail för sektorn, konstaterar Tova Larsson.  

– Bolag med höga lån får mycket större kostnader.  

Det går att identifiera en tydlig faktor när det kommer till fastighetsbolag som ändå klarat sig aningen bättre kursmässigt. 

– Hufvudstaden har belåningsgrad på 17,9 procent. Vilket är relativt lågt. De har inte utvecklats lika negativt som de andra bolagen. 

Tova Larsson betonar att det finns fler faktorer än just belåningsgraden som sätter agendan för hur bolagen går.  

– Det handlar även om vilken typ av fastigheter som de har. De kommersiella har ofta inskrivet i sina avtal att hyrorna förändras baserat på inflationen. Men om företag skulle börja gå i konkurs kommer efterfrågan på kommersiella fastigheter att minska. Bostäders efterfrågan kommer inte att minska på samma sätt eftersom vi fortsatt måste bo någonstans. 

MISSA INTE: Vad påverkar aktiepriset: Bolagets prestation

 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter