Foto: Andreas Hillerborg.

Därför handlas populära investmentbolaget – på tisdagar

Sugen på att investera i Spiltan Invest? Då gäller det att vara på hugget eftersom aktien endast går att köpa en dag i veckan. “Alla får tillgång till och kan handla på samma information”, säger vd Per H. Börjesson.

Visst är du van att kunna gå in och köpa och sälja aktier precis när du känner för det under Stockholmsbörsens öppettider på veckodagarna?

När det handlar om investmentbolaget Spiltan Invest är spelreglerna dock annorlunda. Det går bara att agera i aktien på tisdagar.

– Sedan 2004 har vi handlats en gång per månad. Men när Pepins och NGM startade NGM PepMarket med handel en gång per vecka tyckte vi att det var ett bra alternativ om man vill bygga långsiktiga aktieägarrelationer, säger vd Per H. Börjesson.

Den 26 oktober 2021 tog Spiltan, som tidigare handlades på alternativa listan och på Pepins, klivet in i den noterade världen. Det innebar skattemässiga fördelar och möjligheten att ha aktien i en ISK.

Per H. Börjesson, som ofta kallas för “Sveriges Warren Buffett” och är bokaktuell med en uppdaterad variant av “Så här kan alla svenskar bli miljonärer” i dagarna, berättar att den samlade handeln leder fram till en bättre likviditet och att Spiltan Invest också får en del av courtaget som ger en intäkt.

– Då alla mäklare får betala samma courtage på NGM finns det inga robothandlare som skär emellan på varje transaktion. Dessutom kan alla handla på samma information som inte är fallet om det kommer en nyhet som man måste gå ut med omedelbart som gynnar de som sitter framför sina börsskärmar just då.

MISSA INTE: Starta optimalt – köp investmentbolag

Han är övertygad om att fler bolag kommer att erbjuda veckovis handel i sin aktie på liknande sätt framöver.

– NGM och Pepins arbetar på det och de har många nya bolag som är intresserade.

Vad kan göra Spiltan-aktien till en intressant investering? 

– Med en stor andel Paradox måste man gilla den dataspelsaktien. Men vi har stora förhoppningar på många nya spel 2023 och 2024. Annars har vi en diversifierad portfölj av minoritetsposter i spännande onoterade och noterade bolag. Historiskt har vi haft en årlig avkastning på 20 procent sedan 1997. Men nu är målsättningen en avkastning på 15 procent då det med mer kapital blir svårare att få höga avkastningar. Dessutom till låg risk då vi har begränsad belåning och så många olika bolag, säger Per H. Börjesson.

LÄS OCKSÅ: Så fungerar ett investmentbolag

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem