Då sänks skatten på ISK

Det blir sänkta skatter på ISK-kontot om högerblocket vinner valet. Det visar Aktiespararnas enkät bland riksdagspartierna.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

”2012 införde Alliansen ISK-kontot för att erbjuda ett enkelt sätt att med god förutsägbarhet spara långsiktigt. Sedan dess har den rödgröna regeringen höjt skatten på ISK-konton vid flera tillfällen. Det gör sparformen mindre attraktiv på två sätt, dels till följd av den direkta effekten av höjd skatt men också till följd av att förutsägbarheten minskar. Vi vill rulla tillbaka regeringens skattehöjning från 2018 genom att sänka påslaget på statslåneräntan till 0,75 procentenheter”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i Aktiespararnas enkät till riksdagspartierna.

Moderaterna är inte ensamt om att föreslå skattelättnader på ISK bland de tänkta samarbetspartierna på högersidan. Liberalerna kallar sig för ”Sveriges mest sparvänliga parti” och partiledaren Johan Pehrson säger att det för partiet är ”mycket viktigt att sänka skatten på investeringssparkonto, bland annat vill vi göra de första sparade 300 000 kronorna skattefria. Vi säger också nej till de rödgrönas förslag till höjda sparskatter.”

Sverigedemokraterna med partiledaren Jimmie Åkesson ansluter sig till Moderaternas linje att sänka påslaget på statslåneräntan till 0,75%, det vill säga till den nivå som den var på före höjningen 2018.

”Med det rådande inflationsläget är det extra viktigt att man inte sitter med kontanter eller pengar på bankkonto, om man inte behöver dem i närtid, eftersom de pengarna då tappar i värde. Det är i stället extra viktigt att man aktivt placerar sina pengar i aktier och fonder för ett långsiktigt sparande.”

SE ÄVEN: Inför valet: Tre viktiga frågor för plånboken

För det fjärde partiet, Kristdemokraterna, svarar partiledaren Ebba Busch att man i dagsläget inte har några direkta förslag om att sänka skatten på ISK. 

”Vi är dock öppna för att justera skattenivåerna i ISK nedåt”, svarar hon. 

Samarbetspartierna till höger får också stöd av Centern där Annie Lööf deklarerar att man vill slopa skatten på de första 300 000 kronorna på ISK för att göra det mer gynnsamt för vanliga människor att spara till en lägenhet, pensionen eller en framtida buffert.

”Vi kommer heller inte medverka till skattehöjningar som drabbar människors sparande”, svarar Annie Lööf.

Socialdemokraternas Max Elger, finansmarknadsminister, säger att partiet varken vill ändra skatten på ISK eller har andra förslag för att underlätta sparande i aktier och fonder.

”Det är redan mycket enkelt att spara i aktier och fonder i Sverige, bland annat för att vi har ISK”, säger han.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill höja skatten för de med stora kapitaltillgångar. Miljöpartiet har inga färdiga förslag. Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson svarar att den exakta utformningen och vilka typer av sparandeformer höjda skatter ska omfatta behöver ses över samlat.

MISSA INTE: David ska förenkla sparandet – chefredaktören bokdebuterar

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar är mer konkret:

”Vi vill sätta ett tak för sparande i ISK på 2 miljoner kronor. Sparande utöver taket ska beskattas med den vanliga skatten på kapitalinkomster, som i dag ligger på 30%. Vårt förslag omfattar 3,7% av dem som sparar i ISK. Förslaget är en del av vår strävan att utforma en mer enhetlig kapitalbeskattning.”

Göran Lind

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter