Coronavinnande investmentbolaget: ”Portföljen har potential att gå tio gånger”

VNV Globals vd Per Brilioth om: Nu och då, utvecklingen under pandemin, flytten från Bermuda, vikten av ett aktivt ägande i ledningen och namnbytet.

Denna text framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

Aktiespararen satte sig ner virtuellt med vd:n för VNV Global, Per Brilioth över Teams, Per jobbar hemifrån i Kungsholmen. Tidigare befann sig huvudkontoret på Bermuda men har nu flyttat till Sverige.

– Tanken var alltid att hålla till i Sverige men på grund av regler för investmentbolag på 90-talet kunde vi inte ha kontoret här.

VNV Global, tidigare Vostok New Ventures är ett investmentbolag med fokus på onoterade digitala tjänster. De såg sin aktiekurs störtdyka tillsammans med börsen men har stigit med besked under Corona-pandemin. Den 23 mars i år kunde du handla aktien för bottennoterade 38,45 kronor, i dag (läs fredag 28/8) handlas den för omkring 87 kronor.

LÄS MER: Utländska investmentbolag med uppsida: ”Intressant exponering”

Digitaliseringens rusning

Det största innehavet i portföljen är Babylon Health som verkar inom digital hälsa. Den sektorns efterfrågan har av förklarliga själv exploderat under pandemin.

– Tio års utveckling skedde på i princip tio dagar under våren. Nu är det nästan otänkbart att vård skulle konsumeras utan en digital startpunkt.

Per Brilioth menar att det länge funnits behov för en digitaliserad sjukvård men att Corona-pandemin accelererade processen avsevärt.

Nytt kapital

VNV genomförde en företrädesemission i mitten av sommaren för 55 kronor per aktie som blev kraftigt övertecknad.

– Ibland behövs det en transaktion av det slaget för att folk ska få upp ögonen för oss. En del av våra innehav hade momentum då, som digital hälsa till följd av den hemska pandemin, vilket bidrog till det stora intresset för oss.

SE ÄVEN: Lär dig analysera ett investmentbolag

Flertalet digitala tjänster har gynnats av vårt anpassade sätt att leva för att hejda smittspridningen, likt Kinnevik har många innehav hos VNV Global tagit fart. Exempelvis mobiltetsbolaget Voi.

– När städer öppnar upp efter sina lock-downs, så är både konsumenterna och städerna ointresserade av att ha massa folk i kollektivtrafiken. Därför söker de alternativa transportsätt, där har Voi fått en rejäl skjuts.

På en fråga om konkurrensen bland ökade aktörer för el-scootrar och cyklar svarar Per Brilioth att de har ett försprång. Han menar att det behövs ett etablerat nätverk av användare för att mobiliteten ska vara smidig. Samtidigt som de har samarbeten med städer när de krävs licenser för att bedriva den verksamheten.

MISSA INTE: Investmentbolagsgurun: ”Värderingar som science fiction”

Före detta Vostok New Ventures

Den största anledningen till namnbytet var försäljningen av ryska Avito i början på förra året som innebär att exponeringen mot Ryssland minskade avsevärt.

– Vid försäljningen blev Ryssland en så liten del av portföljen och Vostok är ett ryssklingande namn. De som inte till kände till oss sorterade bort oss för att de inte kunde Ryssland.

Kopplingen till Vostok finns kvar, det är det gamla namnet förkortat med tillägget Global för att bättre spegla bolaget.

Aktiespararna bidragande till aktieägande i ledningen

Hur viktigt tycker du att det är att styrelsen äger aktier i VNV Global?

– Det är superviktigt, det är ett tema som ni brukar trycka på. Bland annat på våra bolagsstämmor, vilket har fått effekt. Idag tror jag att alla har köpt aktien. Det är viktigt att känna av både uppgångar och nedgångar.

Vad är signifikativt för era innehav?

– Den gemensamma nämnaren för hela portföljen är att bolagen ska med nätverkseffekt kunna bygga höga inträdesbarriärer kring sin verksamhet och bli ganska likt monopol.

YTTERLIGARE LÄSNING: Investmentbolaget med störst potential: ”Solklar favorit”

Tre makron är classifieds, mobilitet och digital hälsa

High risk reward

Varför ska man investera i VNV Global?

– Jag tror att portföljen har en potential att gå tio gånger, till en hög men acceptabel risk. Vi har exponering mot mobilitet som bidrar med att minska bilar i städer, den utvecklingen har bara börjat och där har vi ett par ledande bolag.

– Dessa ledande bolag har redan börjat visa kännetecken av små monopol. Den andra sektorn vi är exponerade mot är digital hälsa, där vi tror att det kommer hända mycket.

VNV Global släpper sin rapport för det andra kvartalet på måndag.

FAKTA

Per Brilioths topp tre digitala trender:

Digital hälsa.

Micro mobility.

Klimat.

VNV Globals innehav:

Blabla Car
Babylon
Voi Technology
Property Finder
Gett
OneTwoTrip
Hemnet
SWVL
Dostavista
Booksy
Wallapop
Monopoliya
El Basharsoft
Merro
Shohoz
Naseeb Networks
Housing Anywhere
Intern
JamesEdition
Vezeeta
Youscan
agente imovel
Yoppie
Shwe Property
Grace Health
Numan
JobNet
Dubicars
Marley Spoon
DOC+

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem