Brinner för att unga drömmar ska slå in

Rasmus Berg föll pladask för Unga Aktiesparare. Sammanhållningen och gemenskapen i organisationen betyder extra mycket. “Att hjälpa ungdomar driver mig mest”, säger lokalavdelningen i Halmstads ordförande.

Denna artikel framgår ur Stock Magazine nummer 3 2021

Rasmus Bergs aktieintresse väcktes på allvar sent 2018. Ett år senare besökte han UA Akademin i sin studiestad Halmstad för att spendera en helg lyssnandes på utbildningsansvarige Robert Andersson. 

– I samband med evenemanget fick jag en fantastiskt god bild av Unga Aktiesparare och beslutade mig för att engagera mig lokalt i förbundet. I januari 2019 valdes jag in i styrelsen och senare har jag kommit att bli ordförande för Unga Aktiesparare Halmstad, säger Rasmus Berg. 

Vad är viktigast i din roll som ordförande?

– Att bibehålla och stärka gemenskapen i styrelsen samt bidra med både individuella och gemensamma utmaningar som för oss framåt.

UA Halmstad har haft en stark utveckling. Både sett till en ökning av medlemmar och att lokalavdelningen har varit flitig på att arrangera fina aktiviteter trots svåra omständigheter i och med covid-19-pandemin. 

– När jag anslöt mig till lokalavdelningen kom jag in i styrelsen med en stor drivkraft och höga ambitioner. Jag sa att vi inom fem år skulle bli bästa lokalavdelningen i Region Väst och långsiktigt den bästa regionen i Sverige. Denna anda tror jag har smittat av sig på mina styrelsemedlemmar. Inte minst i år eftersom alla utom jag är nya i styrelsen, säger Rasmus Berg, och fortsätter:

– Förutom mitt och mina styrelsemedlemmars engagemang och stora passion för det vi gör har vi alltid extremt roligt. En bra gemenskap där vi kan skratta och ha roligt tillsammans tror jag har varit en minst lika avgörande faktor.

Något som Rasmus Berg tycker extra mycket om är att, tillsammans med UA, få vara med och uppfylla yngre individers drömmar. 

– Genom att tillhandahålla välutformade utbildningar och evenemang kan vi uppmärksamma Sveriges ungdomar om hur de investerar klokare och undviker de största fallgroparna på aktiemarknaden. Med hjälp av förbundets stöd kan våra medlemmar spara ihop till en kontantinsats, en finare bil, ett bröllop eller något annat. Att vi hjälper ungdomar att uppnå sina drömmar är det som driver mig mest.

MISSA INTE: Toppavkastning – även utanför börsen

Lärde sig tidigt

När Rasmus Berg kom igång med sitt sparande möttes han nästan omedelbart av nedgångar på aktiemarknaden när Donald Trump och Xi Jinping trappade upp sin handelskrigsretorik sinsemellan. Det gav honom viktig kunskap som han sedan nyttjade när covid-19-virusets utbrott ledde fram till att storbolagsindex OMXS30 rasade över 30 procent på 18 dagar i mars 2020. 

– Jag bestämde mig för att inte drabbas av panik och nettoköpte under nedgång samtidigt som jag allokerade om en del av min portfölj till teknikaktier. Ett beslut som har gett mig väldigt hög avkastning, säger han, och konstaterar att han alltjämt är väldigt förtjust i flera bolag inom sektorn. 

Rasmus Bergs huvudfokus med sitt investerande utgörs av att han vill skaffa sig en frihet, en flexibilitet och en möjlighet att göra skillnad genom att ha förutsättningar att säga “ja” till olika saker i livet. 

Vilket är ditt bästa spartips?

– Våga lev. Du kan spara genom att göra matlådor eller att nöja dig med en streamingtjänst, men glöm för allt i världen inte av att leva.

Rasmus Berg anser att det finns många saker som går att göra för att fler unga ska få upp ögonen för aktier och sparande. Han förespråkar bland annat att privatekonomi som ämne ska inkluderas i läroplanen på högstadiet och gymnasiet.

– Samtidigt vore det önskvärt om alla pratade om privatekonomi runt frukostbordet. Det är otroligt viktigt att föräldrar pratar om sparande med sina barn. Både samhället i stort och varje individ har, enligt mig, ett ansvar i att utbilda om privatekonomi. Vi på Unga Aktiesparare försöker göra så gott vi kan för att hjälpa till.

SE ÄVEN: ”Jag vill vara med och driva förändringen”

FAKTA

Det här är Rasmus Berg

Född: 1999. 

Bor: I Halmstad.

Gör: Studerar civilekonomsprogrammet vid Halmstads högskola och arbetar extra med administration på Wictor Family Office. 

Bästa investeringar: Evolution Gaming och Plejd.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter